Сједињене Државе позивају Турску да поштује мултирелигијску историју Аја Софије

The United States call on Turkey to respect the multireligious history of Hagia SophiaИзазови са којима се верске мањине суочавају у Турској наведени су у годишњем извештају Стејт департмента о верским слободама широм света.

У извештају се напомиње да су амерички владини службеници наставили јавно и приватно изражавати своје мишљење пред турским државним властима, према којима је Аја Софија споменик од изузетног значаја, подржавајући њено очување на начин који поштује и у складу је са њеном сложеном историјом.

Како је речено, амерички државни функционери су „нагласили важност овог питања пред владиним функционерима (Турске) и такође истакли да је Аја Софија симбол мирног саживота, стварног дијалога и поштовања између религија“.

Позив за поновно отварање Богословске академије на Халки

Према извештају, амерички „министар спољних послова Мајк Помпео и други високи владини службеници и даље позивају турске функционере да поново отворе грчку православну Богословску  академију на Халки и омогуће свима верским заједницама да образују своје свештенство у земљи.“

Извор: Orthodoxtimes.com ( са енглеског Информативна служба СПЦ)