Скандал судије Тање Милеве из Основног суда у Велесу

Информативна служба Православне Охридске Архиепископије извештава јавност да је при крају рочишта против архиепископа Јована у Основном суду у Велесу, одржаног 7. маја 2012. године, судија Тања Милева следеће рочиште заказала за 16. мај, из разлога што је то основни минимум неопходног времена за које архиепископ Јован може да прочита наводе из вештачења (на 160 страна) и, следствено, има могућност да припреми своје изјашњавање у односу на исто.

Али, 8. маја – значи, само један дан откако је архиепископу Јовану и јавности званично саопштено да је следеће рочиште заказано за 16. мај – судија Тања Милева, телефаксом упућеним адвокату одбране Василу Георгијеву, објављује да помера термин суђења за шест дана раније, односно за 10. мај! Истовремено, да ово скандалозно понашање судских власти буде још више застрашујуће, судија Тања Милева се телефоном јавила суду у Битољу и издејствовала отказивање свих суђења која адвокат Васил Георгијев има заказана за 10. мај у Битољу, како би се он појавио на суђењу које је она заказала у Велесу.

Овим скандалозним понашањем судије Тање Милеве, понашањем које, по нашим информацијама, не памти судска пракса, изгледа да суд доводи у питање функционисање правног система и закона, чиме пара државни поредак по шавовима. У овом случају превише је очигледно да је судија Тања Милева, буквално преко ноћи, добила политичку наредбу да помери термин и онако политички монтираног судског процеса против архиепископа Јована. Уколико би имала неки оправдани разлог за ово своје деловање, – претпоставимо, на пример, путовање, – зашто онда не би термин суђења померила за време пошто се врати са путовања, на пример за 17. мај? На овај начин, судија Тања Милева је архиепископу Јовану одузела основно право да припреми своју одбрану, при чему остаје недвосмислено јасно да он не може да пролонгира суђење због непобитног факта да се, и при погоршаном здравственом стању, налази у притвору. Добија се утисак да, преко назначеног скандалозног понашања, суд показује да уопште нема интерес да спроведе законски судски поступак и да већ има написану пресуду, коју жури да саопшти.

Ова вест представља уједно и апел свим оним личностима из домаће и међународне јавности које могу да помогну у спречавању оваквих бруталних кршења људских права и верских слобода од стране суда и да истовремено придонесу испуњавању евроатланских демократских вредности у односу на поштовање људских права и верских слобода, подједнако за све грађане наше земље.

Извор: Православна Охридска Архиепископија