Скандинавски католици радују се папиној посети

Председник Нордијске бискупске конференције, католички бискуп Копенхагена Чеслав Козон, радује се што ће папа Фрања крајем октобра допутовати у Лунд, у Шведску.  „Та посета је велики догађај за нас,“ рекао је он.

Папа је крајем јануара изненада најавио да ће 31. октобра заједно са великодостојницима Лутеранског светског савеза предводити екуменску спомен службу поводом годишњице Реформације у граду Лунду. Наиме, Лутерански светски савез, данас са седиштем у Женеви, основан је 1947. у Лунду.

Октобра 31, 1517 реформатор Мартин Лутер је приковао својих 95 теза на улазна врата у дворску цркву у Витенбергу. Годишњица Реформације, која ће се прославити 2018, почиње већ у октобру ове године.

Што се тиче сарадње између Протестантске већинске Цркве и Католичке мањинске Цркве бискуп Козон је изјавио да је, по правилу, она добра. Али на етичкој и догматској равни ипак постоје нове тешкоће, нарочито кад је реч о разговорима о хомо браку који Лутеранска Црква већим делом поздравља, а Римокатоличка не.

Нордијску бискупску конференцију сачињавају католички бискупи Осла, Трондхајма, Тронсеа, Копенхагена, Хелсинкија, Стокхолма и Рејкјавика. Сматра се да у њима укупно живи 250.000 католика.

Извор: Катпрес (превод Информативне службе СПЦ)