"Школа породиљства - Академик Војин Шуловић"

У Ваљеву се од 5-12. децембра у оквиру "Школе породиљства - Академик Војин Шуловић" одржава курс "Савремено вођење порођаја" који је намењен специјалистима гинекологије и акушерства и специјализантима завршне године специјализације. Ова школа је основана у Ваљеву 2003. године. Њени покровитељи су Центар за континуирану едукацију Медицинског факултета у Београду, Удружење гинеколога и опстретичара Србије, Гинеколошко-акушерска секција Српског лекарског друштва и Здравствени центар Ваљево.

Предавачи у школи су истакнути стручњаци наших медицинских факултета. Ове године школа је окупила полазнике из Подгорице, Сарајева, Зворника, Крагујевца, Београда и Ваљева.

У уторак 7. децембра, благословом Његовог Преосвештенства Епископа Ваљевског Господина Милутина, целодневна предавања су одржана у Епархијскоj резиденцији Епархије Ваљевске. Поред предавача и полазника школе предавањима су присуствовали и директор Здравственог центра Ваљево прим. др. Илија Трипковић и прим. Др. Зоран Јокић, председник Управног одбора Школе породиљства.

Епископ Ваљевски Г. Милутин је поздравио госте и пожелео им добродошлицу и изразио жељу да се осећају као у свом дому. Он је подсетио учеснике овог курса на значај материнства и на положај жене у светлости хришћанског учења. За пример колико Православна Црква поштује жену Владика је навео Пресвету Богородицу која је као жена најближа Богу. Значај мајчинске љубави је неизмерљив у животу детета већ од његовог боравка у мајчиној утроби речи су Владике Милутина који је указао и на узвшеност позива којим се полазници ове школе баве. Он је изразио жељу да одржавање предавања у епархијском дому постане традиција и да се догодине поново сви сусретну на истом месту.

На крају вечери учесницима су приказане фотографије са овогодишње славе манастира Хиландара, Ваведење Пресвете Богородице, на којој је владика Милутин био изасланик Његове Светости Патријарха Српског Господина Г. Иринеја. О Светој Гори, Манастиру Хиландару, његовој лепоти и значају за наш народ говорио је свештеник Ненад Марковић.

Асс. Др. Паја Момчилов је у име организатора изразио захвалност Епископу Милутину и свим његовим сарадницима на указаном гостопримству и труду који су уложили и на позиву да се догодине ова школа поново одржи у Епархијској резиденцији. Он је цитирао речи Проте Матеје Ненадовића "Није знање знање знати, већ је знање знање дати" и указао на то да је њихов рад племенитог карактера упоредивши га са свештеничком службом.

Извор: Епархија ваљевска