Скрнављење српских храмова у Федерацији БиХ

На подручју Федерације Босне и Херцеговине често се догађају провале у православне храмове.

Митропололија дабробосанска је у више наврата упућивала жалбе Министарству унутрашњих послова Федерације, али је одговор увек био да су изгредници малолетна лица, иако је по тежини дела јасно да деца то нису могла да почине.

У Сарајеву су нападана и девастирана хришћанска гробља, како православна тако и римокатоличка.

У ноћи 30/31. децембра 2003. године извршена је провала у цркви Успенија Пресвете Богородице Травнику. Провалник је тражећи новац, разбацао иконе по Христовом гробу и померио га с места, покидао део иконостаса, а у олтару је све испретурао и побацао, потом је из продавнице свећа узео новац.

У Новом Сарајеву је у току Божића поново похарана црква Светог Преображења. Ова црква је била на мети провалника и две недеље пре празника Рождества Христовог. После прве провале прозор кроз који су ушли провалници је додатно осигуран и учвршћен, међутим, провалник је исекао метални прозор и ушао у унутрашњост храма где је све разбацао и испретурао у потрази за новцем. Овакви случајеви се понављају, иако цркву чува Федерална полиција. О инциденту је обавештена и европска полиција.

Извор: Митропололија дабробосанска