Слаба посета богослужењима Норвежана

Према неким статистикама, које нису увек поуздане, 48% Норвежана не изјашњава се припадницима Цркве, док њих 30% сматра себе неопредељенима. Истиче се да је ова стопа неопредељених верника најнижа међу лицима 25 и 39 година старости.

Током последњих 35 година проценат Норвежана који се изјашњавају за вернике спао је са 53% на 30%, према агенцији Norvegian Monitor за 2020. годину, која проводи ова истраживања сваке друге године. Проценат људи који се сматрају верницима спао је за 4% од последње анкете проведене пре две године. Почев од 1985. године, кад је прва студија била објављена, пад броја верника је запрепашћујуће велики за 23%.

И док се 30% Норвежана изјашњава да верују у Бога од оних 61% који кажу да су чланови Цркве, 22% не изјашњавају се за вернике, док се 10% сматра члановима хуманистичког удружења. И даље има 3,7 милиона Норвежана чланова Норвешке Цркве и других хришћанских вероисповести у тој земљи. У последње време све мање људи посећује богослужења, што је, нажалост, случај и у другим скандинавским земљама.

Међутим, треба истаћи да је управо Норвешка Црква веома присутна у међународним секуларним и црквеним, као и у мњђурелигијским организацијама, посебно на хуманитарном плану, чију помоћ је осетила и наша земља, Србија.

Извор: Катпрес (са немачког Информативна служба СПЦ)