Слава Богословије Света Три Јерарха у Крки

Слава Богословије Света Три Јерарха у Крки
Слава Богословије Света Три Јерарха у Крки
Слава Богословије Света Три Јерарха у Крки
Слава Богословије Света Три Јерарха у Крки

На празник Света Три Јерарха Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Крки (видео 1 и видео 2).

Слава Богословије у Крки окупила је на овом светом месту велики број верника, а међу њима и многе црквене великодостојнике, као и истакнуте личности из јавног живота. Светој Литургији и програму који су припремили крчки богослови присуствовали су Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије и Епископи бихаћко-петровачки г. Атанасије, горњокарловачки г. Герасим и франкфуртски и све Немачке г. Сергије.

Својим присуством прославу су увеличали представници Амбасаде Србије у Хрватској, посланици у парламенту г. Миле Хорват и г. Борис Милошевић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама др Милета Радојевић и други званичници.

Након свете Литургије епископ Фотије је поздравио присутне изразивши неизмерну радост што су се у великом броју окупили да прославе Свете Јерархе - Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог. -Света Три Јерарха су наши учитељи и заштитници наше Богословије. Они су нас учили да је суштина човековог битисања на земљи његов призив да се обожи. Да бисмо то достигли потребно је оставити грехољубиви начин живота и сјединити се са Богом. Света Три Јерарха били су не само научници и филозофи који су изучили сву атинску мудрост, већ су постали светитељи који препорађају све људе које би сусрели и саму Цркву Божју. Пуноћу наше вере предокусили смо данас на светој Литургији, а њу можемо достићи само аскетским подвигом и сталним распињањем себе да бисмо се удостојили Божјег благослова и кренули путем спасења, рекао је епископ Фотије.

Владика је захвалио свима које је у манастир Крку довела љубав према великој светињи и подвигу Епархије далматинске, а посебно онима који помажу да ова света обитељ и Богословија функционишу и православном свету доносе нове пастире и свештенослужитеље. Орденом Никодима Милаша одликован је др Војислав Станимировић, велики пријатељ и добротвор Богословије у манастиру Крки.

Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије обратио се окупљеним верницима са неколико речи о значају Богословије и манастира Крке. -Ово је место које прочишћава и зато одавде одлазимо духовно ојачани. То је место које сабира простор, време и генерације и које је значајно за цео свет, јер се богослови који одавде потичу образују и васпитавају у духу својих заштитника, Света Три Јерарха, поручио је епископ Атанасије.

Извор: Епархија далматинска