Слава царске лавре манастира Бањске

Слава царске лавре манастира Бањске
Слава царске лавре манастира Бањске
Слава царске лавре манастира Бањске
Слава царске лавре манастира Бањске

Архијерејском Литургијом обележена храмовна слава манастира Бањске. Културна манифестација Старосрпски извори Косова и Метохије.

У манастиру Бањска, древној задужбини краља Милутина, поводом храмовне славе Преноса моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана, свету архијерејску литургију, у присуству великог броја верника, служио је Преосвећени Владика рашко-призренски г. Теодосије уз саслужење свештенства и монаштва Епархије.

-Даће Бог да се ова светиња обнови онако како смо започели, да се братство умножи, да наш народ остане на овим просторима и да се створе услови за живот нашег народа на овим просторима, поручио је владика Теодосије позивајући верни народ да остане веран својој вери и предању које су вековима сачували на Косову и Метохији.

После свете Литургије, Владика је са свештенством и народом кренуо у празничну литију, а затим је благословио славски колач и жито. Граматама за постојану љубав према светој православној вери и ревносност према храму Божјем владика Теодосије је одликовао г. Мирка Ристића и г. Љубишу Милетића. -За сваког православног хришћанина, поготово нас Србе који живимо на Косову и Метохији, ово признање значи, а ова светиња заслужује много више него што јој дајемо, рекао је поводом примања грамате г. Љубиша Милетић. -Био сам и раније награђиван, а ово ми је најдраже одликовање. Трудићу се да и даље наставим са радом, док ме служи здравље, рекао је г. Мирко Ристић. 

После Литургије и доделе грамата у порти манастира је одржана културна манифестација „Старосрпски извори Косова и Метохије“, у оквиру које су представљени традиционални инструменти, песме и игре. Манифестацију, која се више од три деценије одржава на подручју Косова и Метохије, организовао је Савез аматера Косова и Метохије под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Канцеларије за Косово и Метохију. 

Празнична прослава у древној Милутиновој задужбини настављена је уз песму и славски ручак, уз традиционално гостопримство игумана Данила и његових монаха. Гостима је служено и већ надалеко познато бањско пиво које се производи у недавно подигнутој манастирској пивари.

Извор: Епархија рашко-призренска