Слава цркве на Брзави

Слава цркве на Брзави
Слава цркве на Брзави
Слава цркве на Брзави
Слава цркве на Брзави

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је на Томиндан, 19. октобра 2016. године, свету архијерејску Литургију у цркви Светог апостола Томе на Брзави код Бијелог Поља. Саслуживало је свештенство и монаштва Епархије будимљанско-никшићке, а светој служби Божјој, којом је прослављена храмовна слава обновљење цркве на Брзави, присуствовао је вјерни народ овог краја.

Празник Светог апостола Томе сабраним вјерницима, а славу овом светом храму и крсно име свечарима, ријечима архипастирске бесједе честитао је Преосвећени Епископ Јоаникије. Владика је истакао да је црква Светог апостола Томе на Брзавиобновљена веома лијепо и да може да послужи као примјер како се обнављају старе светиње. Храм је обновљен прилозима, трудом и љубављу мјештанаи тешко би било поменути сва имена, али, према ријечима Његовог Преосвештенства, нико ко је помогао обнову ове светиње неће бити заборављен.

-Сјећамо се времена када је овај храм био разрушен, понижен, али су и тада његови свети темељи привлачили вјерујући народ овдје те су долазили, свијеће палили, Богу се молили и то је пресудно допринијело те је, прије неколико деценија,започета обнова овог светог храма и многи су у тој обнови учествовали. Тешко би било поменути сва та имена, али свакако нећемо заборавити никога ко је помогао обнову ове светиње. Било је већих и мањих добротвора, све њих заједно и све вас нека Господ благослови због тог великог, дивног, благословеног труда, јер је ова црква обновљена веома лијепо, може послужити као примјер како се обнављају старе светиње. Звоник је направљен, звоно освештано и овдје подигнуто. Све су то прилози добрих и честитих мјештана одавде, понеко је био и са стране, али, углавном, народ је својим прилогом, својим трудом, својом слогом и љубављу обновио. То је благословено и, хвала Богу, види се да храм нијесмо обнављали само да се лијепо види овдје, да украси Лимску долину. Заиста је лијепо проћи овуда и погледати обновљене свете храмове, али најљепше и најважније је то што се народ сабира у њима за славу цркве и у другим приликама када свештеници могу да служе, казао је eпископ Јоаникије.

Владика је напоменуо да је сада храмова више, али нема довољно свештенства да би се недјељом и празницима у сваком храму служила света служба. Ни народ још увијек није спреман да што чешће учествује у светим богослужењима. -Волимо да се окупимо кад је слава цркве, на Васкрс или Бадње вече, а за остале празнике, остале свете службе, лијени смо, још увијек,да дођемо својој цркви и да се Богу помолимо. Ипак, то је добро сјеме, чисто и здраво, хвала Богу обнављају се светиње, наш народ који подржава своју Цркву,који љуби своје светиње, жртвује се за њих, учинио је много, у последњих 30-ак и више година, за обнову наших светиња, поручио је Владика будимљанско-никшићки.

Овом приликом,Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије одликовао је архипастирским граматама Велибора, Владана и Жаклину Шћекић са Брзаве, за показану љубав и доброчинство према Српској Православној Цркви, нарочито приликом обнове цркве Светог апостола Томе на Брзави. Преломљен је славски колач и уприличена пригодна трпеза хришћанске љубави.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка