Слава цркве Света Три Јерарха у Пожеги

Слава цркве Света Три Јерарха у Пожеги
Слава цркве Света Три Јерарха у Пожеги
Слава цркве Света Три Јерарха у Пожеги
Слава цркве Света Три Јерарха у Пожеги

Нова пожешка црква Света Три Јерарха прославила је храмовну славу светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин.

Саслуживали су архимандрит Тимотеј (Миливојевић), архијерејски намесник пожешко-ариљски протојереј-ставрофор Ненад Величковић, протојереји-ставрофори Дмитар Луковић и Милић Драговић, протојереји Раде Тривковић и Милан Поповић, протонамесник Дарко Несторовић, јереји Крста Лазић, Дејан Војисављевић, Раде Марић, Милорад Козодер и Небојша Вукадиновић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Станимир Мирковић.

У очинској беседи Преосвећени Владика се обратио верном народу упоредивши значај Светог Саве у српском народу са значајем Света Три Јерарха у грчком народу. -Црква Божја наслађује се пуних шеснаест векова делима Света Три Јерарха. Светитељи су имали велико знање, били су од знаменитог рода, као и данас што их има, али су се они издвојили по томе што су имали ум Христов, силу Божју. Дела њихова су дела Божја, јер су они подражавали Христов живот. Зато их је Бог прославио и узео да нас воде до Царства небеског. Ми треба да читамо њихова дела, да пратимо њихове мисли, да уђемо у њихов живот. Само тако ћемо видети да је овде на земљи живот већ рај, по речима Светог Порфирија и свих светих.

После заамовне молитве Преосвећени Владика је преломио славски колач са свештенством, сабраним верним народом, домаћином храмовне славе г. Владимиром Весовићем и градоначелником Пожеге г. Миланом Божићем. Речима захвалности и благодарности обратио се старешина цркве јереј Крста Лазић и том приликом у име пожешке хришћанске заједнице подарио поклон владики Јустину.

Извор: Епархија жичка