Слава цркве Светог Ђорђа у Вишевцу

Слава цркве Светог Ђорђа у Вишевцу
Слава цркве Светог Ђорђа у Вишевцу
Слава цркве Светог Ђорђа у Вишевцу
Слава цркве Светог Ђорђа у Вишевцу

Родно место вожда Карађорђа прославило је славу цркве торжествено како приличи месту одакле је поникао онај који је упалио лучу слободе и као некада војници Гедеонови узвикнуо: Мач Господњи и Карађорђев!

Није чудо што је мудри владика Сава изабрао ово место да народу и себи сазида прелепу цркву – задужбину, а није ни мало случајно што је цркву баш посветио Обнављању храма светог Георгија. Знао је да скоро цело село слави овај празник, а и сам владика Сава је славио Светог Георгија. Знао је и то да је и сам Карађорђе по Светом Ђорђу добио име. Зато и није ни чудо што је 16. новембар најсвечанији дан у години у том селу и што река људи са плетеним торбама у којима су славски колачи, жита и вина у славу Светог Георгија слива се у цркву Божју. Народ Вишевца је себи нашао заштиту под сводом цркве Светог Георгија, молећи се Богу и Светитељу за живот и здравље својих укућана и себе.

Свету Литургију су служили протонамесник Дејан Шишковић и ђакон Марко Арсенић из Лапова, а присутан је био и пензионисани свештеник из Вучића протојереј Ненад Савић. Свештеник Дејан Шишковић је надахнуто беседио о Светом Георгију о његовом животу и мучеништву у славу Божју, док је свештеник Миломир Васиљевић све лепо припремио за славу цркве заједно са свечаром који је принео Богу бескрвну жртву и припремио трпезу љубави за све који су тога дана дошли у Дом Божји.

Извор: Епархија шумадијска