Слава цркве Светог Николе у Котору

Православни вјерници прославили су Светог Николу широм Црне Горе. Свештеници су служили свечане Литургије, а онда су преломљени и славски колачи. Тако је било и у цркви Светог Николе у Котору, гдје су се свештенству придружили чланови црквеног хора и вјерници которске парохије.

Овај светац посебно је поштован у Боки Которској, гдје га као свог заштитника славе многе породице, а поморци му се завјетују и моле га да их чува на далеким путовањима по свјетским пучинама, као и њихове ближње, који остају ту и чекају их да се врате живи и здрави...

Вјерници су без прекида, током читавеЛитургије долазили, палили свијеће уз молитву Светом Николи, бројни малишани пратили су своје родитеље, а међу причешћенима биле су и мајке са бебама у наручју или у колицима. Сјештеници су благословили на десетину славских погача домаћина који славе крсну славу, међу њима и породице Рајић, Вујовић, Поповић, Издерић, Јовановић, Ћосовић…

- Срећна слава свима који данас славе Светог Николу, срећно свима нама који славимо великога Бога Оца, Сина и Светога Духа, јер у имену Светог Николе има нечега што се односи директно на Христа. Име Николај, Никола се изводи од „ника“ побједа, то је побједничко име, побједе нема без Христа. Све побједе које човјек добије су побједе над злом у себи, над злом око себе, али, увијек уз Божију помоћ. Данас када нас је сабрало и име и личност Светог Николаја, васељенскога светитеља, великога заштитника свих који путују, посебно помораца, и само име нас је подсјетило на побједитеља смрти Христа васкрслога, по коме је и његово име добило своју пуноћу, нагласио је у својој бесједи протојереј ставрофор Момчило Кривокапић, которски парох.

- Свети Никола је у оно тешко вријеме био владика у једном малом мјесту, данашњој Турској, захватило га је вријеме прогона, али већ је била извојевана слобода за хришћане, добро је знао несреће рата, Захваљујући њему данас имамо сачувану првославну вјеру, чисту у светом тројетву. Нека нас чува на нашим путовањима, а без обзира којим превозним средством се кретали или ишли пјешице, сви смо ми наједном житељском мору, нека нас чува тако да на крају дана можемо да кажемо да смо учинили нешто добро. Нека чува наше поморце и све оне који добро мисле и добро чине, а оне који не мисле добро, да их окрене на прави пут, Богу нашем, нека му је слава и хвала му, у све вјекове вјекова, амин, поручио је парох.

Извор: Митрополија црногорско-приморска