Слава цркве Светог Спиридона у Трсту

Прослава храмовне славе Светог Спиридона Чудотворца у Трсту отпочела је 24. децембра 2017. године свечаним вечерњим богослужењем које је служио Његово Преосвештенство Епископ крушевачки г. Давид. Саслуживали су протојереј-ставрофор Рашко Радовић, надлежни парох, отац Григорије Милијарис, старешина грчког храма Светог Николе у Трсту, протојереј-ставрофор Томо Ћирковић из Копра, јереј Еузебио Негреа, свештеник Румунске Православне Цркве у Трсту, јереј Мирослав Ћирковић из Нове Горице и ђакон Андрија Јелић из Крушевца.

За певницом је одговарао хор из Трста којим руководи гђа Ана Каира, као и појци из Беча.

Служби су присуствовали тршћански бискуп Ђанпаоло Крепалди, као и представници градских и покрајинских власти и верских заједница из Трста. Међу високим званицама био је и генерални конзул Републике Србије у Трсту г. Драган Кићановић. По завршетку службе, за све госте организован је свечани пријем у сали Црквене општине.

Исте вечери, владика Давид је, у пратњи оца Рашка Радовића, архијерејског намесника за Италију, присуствовао поноћној миси, коју је, у катедралном храму Светог Јуста у Трсту, служио бискуп монсињор Ђанпаоло Крепалди. Бискуп је током службе поздравио Владику, срдачно изразивши захвалност на већ традиционалном учешћу православног Епископа на свечаној поноћној Божићној миси.

Сутрадан у недељу, владика Давид је предстојао евхаристијском Сабрању у храму Светог Спиридона. Поред проте Рашка Радовића, Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор  Ненад Михајловић из Беча, протојереј-ставрофор Томо Ћирковић из Копра, јереј Филип Милуновић из Беча и ђакон Андрија Јелић. Благољепију је допринео мешовити хор из Трста, а служби су, поред парохијана, присуствовали и верници из Копра и Љубљане.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска