Слава цркве-крстионице у Убу

Слава цркве-крстионице у Убу

У порти убске цркве налазе се три храма са четири богослужбена места. То су, пре свега, централни Храм Христа Спаситеља, коме се ближи годишњица од свечаног освећења, са параклисом посвећеним Светом великомученику Георгију, затим црква брвнара посвећена Светом Макарију Великом у којој се служила Света служба Божја док се градио Световазнесењски Храм и црква крстионица, посвећена чудотворној икони Пресвете Богородице Тројеручице која је 25/12. јула 2012. прославила своју славу.

Пресвета Матер Божија и њена света икона Тројеручица, заштитница је убског црквеног хора који носи њено име и који је такође прославио своју крсну славу у присуству верног народа и чланова хора са духовником о. Станишом Ђокићем на челу.

Бденије уочи празника служио је о. Милан Ристивојчевић, када је у сред богослужења почела да пада киша као највећи благослов исушеној Тамнави - Пресвете Владичице наше Богородице Тројеручице.

Свету Литургију служио је и Богу бескрвну жртву принео о. Митар Миловановић архијерејски намесник тамнавски, који је истакао да се од свих икона, некако, икона Пресвете Богородице највише поштује. Посебно место у нашем роду и његовој често суровој историји заузима икона Пресвете Богородице Тројеручице, нарочито у српској царској лаври Хиландару. Тројеручицу подједнако поштују и православна нам браћа Руси и Грци. И Убљани су везани са Пресветом Мајком Божјом, што се види из тога да су један свој храм посветили Њој и Њеној икони Тројеручици. То је, ако не једини (можда и једини), онда засигурно најлепши храм посвећен чудотворној икони Пресвете Богородице Тројеручице у Српској Цркви.

Извор: Епархија ваљевска