Слава дечијег црквеног хора у Никшићу

Света Литургија служена је на празник Преподобне мати Ангелине ( 12. августа 2009. ) у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу. Уједно је и прослављена слава дјечијег црквеног хора преподобне мати Ангелине, који, са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, постоји већ осам година.

Свету Литургију у никшићкој Саборној цркви служили су: протојереј Драган Крушић и јереј Миодраг Тодоровић, уз појање пјевнице Саборног храма и дјечијег црквеног хора Преподобне мати Ангелине, који је на овај празник молитвено и свечано прославио своју славу. Вјерни народ, сабран у Светом богослужењу, приступио је Светој тајни причешћа, учествујући затим и у освештању славског колача и жита, које су принијели домаћини славе чланови хора са њиховим диригентом професором Аном Бојић. О личности Преподобне мати Ангелине, говорио је протојереј Драган Крушић.

- Преподобна мајка Ангелина била је ћерка албанског великаша Ђорђа Комнина, а супруга изгнаног српског деспота Стефана, сина Ђурђа Бранковића. Како каже њено свето житије, Ангелина је са својим мужем напустила Албанију 1461., а на препоруку њеног зета ( Скендербега ), отишли су у Италију. У тешком сиромаштву провела је шеснаест година, све до смрти деспота Стефана. Са моштима свог мужа и са синовима Ђорђем и Јованом стигла је у Срем 1486. гдје је у Купинову подигла цркву и у њу положила мошти свог мужа, рекао је свештеник Крушић. - Ангелинин син деспот Ђорђе се повукао са деспотског положаја и примио монашки чин, а наследио га је Јован, који је умро 1502. Не зна се са сигурношћу када се Ангелина замонашила. Била је савршена хришћанка, узорна супруга и мајка, зато је Срби називају српском мајком Ангелином. Посебно се истакла у изградњи и обнови српских цркава и манастира. Подигла је манастир посвећен Сретењу Господњем, недалеко од будућег манастира Крушедола, гдје је провела остатак живота у посту, молитви, бдијући над моштима супруга и синова. Упокојила се почетком 16.в. Мошти мати Ангелине почивају са моштима њеног супруга и синова у манастиру Крушедолу, прослављајући бројним чудима Христа Спаситеља.   

Честитајући славу хору Преподобне мати Ангелине протојереј Драган Крушић је пожелио да их њихова небеска заштитница и надаље надахњује у појању, које слави име Господње, име Пресвете мајке Божије и свих светитеља и угодника Божијих.  

Прослављање славе хора настављено је пригодном трпезом љубави. Иначе, дјечији црквени хор са радом је почео 2001.г. благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија и врло брзо изашао је изашао је из локалних оквира, наступајући у Подгорици, Цетињу, Мојковцу, Колашину, Беранама. Као један од значајнијих наступа издвајају учешће на Првом сабору српских хорова дијаспоре и отаџбине „Видовдан 2003.г." у Београду. Репертоар овог дјечијег црквеног хора није мали, па осим литургијских, пјевају и традиционалне грчке, руске и српске изворне пјесме. У протеклих осам година хор Преподобне мати Ангелине нашао је своје мјесто у црквеном животу никшићке парохије, појањем на недељним и празничним Литургијама у Саборној цркви Светог Василија Острошког.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка