Покров Пресвете Богородице - слава Епархије канадске

Покров Пресвете Богородице - слава Епархије канадске
Покров Пресвете Богородице - слава Епархије канадске
Покров Пресвете Богородице - слава Епархије канадске
Покров Пресвете Богородице - слава Епархије канадске

У петак, 14. октобра 2016. године, када Православна Црква врши спомен празника Покрова Пресвете Богородице, свечано је било у манастиру Светог Преобрађења Господњег у Милтону, где је слава Епархије канадске обиљежена са посебном радошћу јер је по први пут домаћин био владика Митрофан, новоустоличени Епископ канадски.

Архијерејском Литургијом началствовао је Преосвећени Епископ др Митрофан уз саслужење протојерејâ-ставрофорâ Лазара Вукојева, администратора парохије при храму Светог пророка Илије у Нијагариним Водопадима; Милована Средојевића, пароха при храму Светог Арсенија Сремца у Витбију; Милутина Вељка, пароха при храму Светог Саве у Торонту; и Душана Гњатића, пароха при храму Светог Георгија у Ватерлуу; протосинђела мр Василија, игумана Светопреображењског манастира у Милтону; протојерејâ Дејана Обрадовића, пароха при храму Светог Георгија у Нијагариним Водопадима; др Горана Гојковића, пароха при храму Свете Тројице у Кичинеру; и Јовице Ћетковића, пароха при храму Светог Димитрија у Виндзору; јереја мр Јована Марјанца, секретара Епархије канадске; и ђакона Ђурађа Којића при храму Свих Срба Светитења у Мисисаги.

Епископу су прислуживали ипођакон Тоде Манјловић из Хамилтона и дипломирани теолог Милорад Делић из Епархије бачке. За пјевницом, под руководством протојереја-ставрофора Војислава Павловића, пароха при храму Светог Николе у Хамилтону (Бартон), појали су Александар Марковић, Олег Ли, Милован Маврак и Милорад Делић.

Након Литургије Владика Митрофан благословио и преломио славски колач и жито и поучио окупљене о величини и улози Пресвете Богородице у животу православних хришћана. Свечарско расположење је пренијети у салу манастирског конака, гдје су кумови овогодишње славе протојереј др Горан и протиница Јелена Гојковић, са породицом, припремили трпезу љубави. За част кумства наредне године јавио се г. Срећко Марић са породицом. Посебно изненађење које је запечатило овај сабор је био је наступ свјетски познатог народног гуслара г. Ђорђија Копривице, који је узевши благослов од владике Митрофана, подсјетио све на улогу епске пјесме у очувању спрске историје и традиције.

Извор: Епархија канадска