Слава Епархије захумско-херцеговачке у Дубровнику

Српска православна црквена општина у Дубровнику је ове године почаствована што је у њој наш Епископ Григорије обиљежио своју крсну славу и славу подручне му епархије Захумко-херцеговачке и приморске, св. Игњатија Богоносца. Радост је тиме била већа што је Епископа и госте дочекала генерално обновљена и умивена наша велељепна црква св. Благовјештења у Граду, у коју су парохијани и Црквеноопштински одбор на челу са својим свештеницима уложили много труда и још више љубави да би храм засијао свим својим сјајем. На вечерњем богослужењу, уочи празника, Епископ је благословио чином освећења обновљења храма.

Свечаност је почела светом Литургијом на којој је началствовао митрополит црногорско-приморски и мјестобљуститељ патријарашког трона Г. Амфилохије, уз саслужење епископа: браничевског Г. Игњатија, домаћина славе епископа Г. Григорија и умировљеног захумско-херцеговачки и приморски Г. Атанасија, декана Богословских факултета у Београду протојереја др Владана Перишића и већег броја свештенства из епархије захумско-херцеговачке и приморске, као и осталих епархија наше цркве. Цркву су испунили вјерници из Дубровника, Требиња, Херцег-Новога и других мјеста који су дошли да увеличају славље.

Литургији и славском ручку, поред архијереја, присуствовао је бискуп дубровачки др Желимир Пуљић, министар у влади Србије др Богољуб Шијаковић, министар у влади Републике Српске г. Слободан Пухалац, савјетник предсједника Србије г.Mлађан Ђорђевић и многи други драги гости:Дејан Бодирога, Радомир Живанић, Срђан Ђоковић, Славко Крстајић и др.

На св. литургији бесједио је епископ Игњатије. У врло упечатљивој бесједи нагласио је важност Епископа у економији спасења рода људског, као и важност окупљања вјерних у цркви око свог епископа.

Слављеник, епископ Григорије , дирљивом бесједом захвалницом, послије сјечења славског колача, захвалио је господи архијерејима, бискупу дубровачком Г. Желимиру Пуљићу и свом свештенству, монаштву и вјерном народу на љубави коју су показали својим доласком у великом броју.

На свечаном ручку, у црквеној сали, било је више говорника. Послије добродошлице епископа Григорија, говорили су министар вјера Републике Србије др Богољуб Шијаковић, епископ браничевски Игнатије, бискуп дубровачки Желимир Пуљић, предсједник Црквене општине у Дубровнику адвокат Растко Барбић и др. На крају је митрополит црногорско - приморски и мјестобљуститељ патријарашког трона Г. Амфилохије честитао славу ријечима „У славу и част". Све ријечи би се могле сажети у ријечи Псалмопјевца које гласе: Како је добро и красно када браћа живе заједно! Таквима је Господ обећао живот вјечни.

о. Славко Зорица

Аудио записи архијерејских беседа могу се преузети са интернет презентације Епархије захумско-херцеговачке.  

Извор: Епархија захумско-херцеговачка