Слава Епархијске добротворне организације

Слава Епархијске добротворне организације
Слава Епархијске добротворне организације
Слава Епархијске добротворне организације
Слава Епархијске добротворне организације

Празник Рођења Пресвете Богородице (Мала Госпојина) свечано је прослављен у манастиру Грачаници, где је Епископ рашко-призренскии г. Теодосије служио свету Литургију. Након Литургије, Владика је благословио и преломио славски колач Епархијске добротворне организације „Мајка девет Југовића“. Овом приликом владика Теодосије је протиници Светлани Стевић, управитељици ове организације, уручио високо одликовање Српске Православне Цркве орден Царице Милице - Преподобне мати Евгеније, за посвећеност и пожртвовани рад у организацији и раду народних кухиња као и другим хуманитарним делатностима на простору Епархије рашко-призренске.

Владика је директору Хуманитарне фонцације Б92 г. Верану Матићу уручио Грамату Епархије рашко-призренске одајући на тај начин посебно признање за посвећеност и хуманитрни рад на Косову и Метохији и нарочито великодушној помоћи у виду више донација којима је унапређен рад народних кухиња и подигнута фарма коза у селу Прековце, општина Ново Брдо.

Након Литургије и свечаности додељивања признања владика Теодосије је осветио новоподигнуту фарму коза у селу Прековце која треба да омогући одржив рад шест народних кухиња које води добротворна организација „Мајка девет Југовића“. Владика је изразио посебну захвалност свим донаторима који су допринели реализацији овог пројекту, а посебно америчким организацијама USAID и Mercy Corps, па је част пресецања врпце препустио америчкој амбасадорки у Приштини гђи Трејси Џекобсон.

Поред већ поменуте помоћи Хуманитарног фонда Б92 пројекту фарме и раду народних кухиња помогли су и хуманитарна организација српских студената у Швајцарској на челу са г. Миланом Кисићем, организација Срби за Србе из Београда, навијачи Црвене звезде „Делије“, Задужбина Словеније и многи други који редовно помажу хуманитарне пројекте Епархије. У оквиру пројекта фарме у Прековцу подигнут је нови објекат за који је обезбеђено 180 коза од којих ће се производити сир за потребе издржавања народних кухиња на Косову и Метохији.

Извор: Епархија рашко-призренска