Слава градске општине Костолац

Слава градске општине Костолац
Слава градске општине Костолац
Слава градске општине Костолац
Слава градске општине Костолац

Градска општина Костолац је прославила своју славу. Ово је већ тринаести пут како Костолац прославља Светог Прокопија. Наиме, новооснована Црквена општина Нови Костолац, која је 2001. почела са зидањем цркве Светог Максима Исповедника, предложила је и иницирала да Костолац прославља Светог Прокопија као своју славу. Током ових тринаест година Костолац је постао градска општина Пожаревца, па се ова прослава проширила и на околна села која су у саставу општине.

Све почиње свечаном литијом која се "улива" у Литургију, након које следи свечана трпеза. Сваке године, осим ове (јер је била недеља), учешће је имало и по неколико свештеника, док је сада  литију предводио протојереј Александар Михаиловић са ђаконом Дејаном Лазаровом.

Парохијски живот почео је да се обнавља заједно са зидањем цркве Светог Максима Исповедника, која је иницирала многе догађаје у Костолцу, од крштења на Дунаву до културних вечери.

С обзиром на то да је Костолац вишенационална средина, која није имала своју цркву, ова литија улива наду да је православље на овим просторима живнуло, али и да може много боље и квалитетније.

Славица Пејовић, дипл. политиколог