Слава Харишеве капеле на земунском гробљу

Слава Харишеве капеле на земунском гробљу
Слава Харишеве капеле на земунском гробљу
Слава Харишеве капеле на земунском гробљу
Слава Харишеве капеле на земунском гробљу

Црква Светог Димитрија - Харишева капела на земунском гробљу прославила свог заштитника

После једног и по века, у време Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, протојереја-ставрофора Боже Бакајлића и неимара, крстоносног проте Милорада Нишкића, црква Светог Димитрија на земунском гробљу, у народу позната као Харишева капела, заблистала је својом лепотом.

За непуних годину дана од како је старешина цркве прота Милорад Нишкић радови на обнови су приведени крају. Грчке трговачке породице Петровић-Харис саградиле су у народу познату Харишеву капелу, у српско-византијском стилу, 1874-76. године према плановима познатог архитекте Светозара Ивачковића. Слике на ниском иконостасу живописао је Павле Симић. Испод цркве је крипта чланова те својевремено познате породице. 

Прота Милорад је био клирик Епархије сремске где је испунио вишедеценијски свештенички стаж. Велики неимар, прота Нишкић је подигао са верним народом осам храмова из темеља, четири парохијска дома преко хиљаду квадрата, обновио преко десет храмова и изградио школу за 600 ђака у Бусијама, уз свесрдну подршку многих, као и мали здравствени центар у у порти цркве Ћирила и Методија у Бусијама.

На дан прослављања Божјег угодника Димитрија црква је прославила свог небеског покровитеља. У препуном храму светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Божа Бакајлић, архијерејски намесник земунско-новобеоградски уз саслужење старешине земунске Николајевске цркве Драгише Тепавца; Луке Векића, старешине цркве Свете Тројице;  оца Миладина Вукомановића, пароха алтинског; проте Дејана Јаковљевића (Епархија рашко-призренска) и ђакона Александра Танацковића и Немање Боснића.

Упечатљиву празничну проповед је произнео отац Драшко Тепавац. После свете Литургије преломљен је славски колач и жито преливено вином. Свим свечарима је отац Божа Бакајлић честитао данашњу славу. Кумови овогодишње славе су господа Бојан Бајагић и Драган Балтовски, који су за учињену финансијску помоћ у обнови цркве добили посебне грамате захвалности.  

Управа храма Светог Димитрија  - Харишеве капеле доделила је грамате за учињена добра дела према том храму тако да се светли пример њихов пред људима, „да људи виде њихова добра дела и славе Оца нашега који је на небесима“. Захвалнице су добили: Горан Миловановић (комплетан мобилијар у цркви); Бранислав Ивановић, председник Црквене општине; предузеће Тинтура 200 из Београда; Никола Николајевић, Зоран Вукосављевић, Мирослав Момчиловић, Митекс Хермес Нова Пазова (за све боје коришћене у обнови храма), браћа Владислав и Вук Арсић (за извођење електроинсталација); Александар Петровић, Зоран Јовановић, Георгије Крстановски, Александар Арсић, као и уметници који су радили на живопису: Драган Станковић, Бојан Загорац и Немања Марунић. 

Поред верног народа, даншњем славском сабрању присуствовали су представници Градске општине Земун, многи приложници и пријатељи, протођакон Радомир Ракић, главни и одговорни уредник Инфомативне службе Српске Православне Цркве. У парохијској сали Николајевске цркве приређена је трпеза љубави. 

Литургија ће се у овом хтаму служити празником и недељом с почетком у 9 часова. Заупокојена Литургија служиће се сваке суботе са почетком у 9 часова, а у наставку биће служен помен упокојенима.

Зорица Зец

Слава Харишеве капеле на земунском гробљу
Слава Харишеве капеле на земунском гробљу
Слава Харишеве капеле на земунском гробљу
Слава Харишеве капеле на земунском гробљу