Слава храма Богородице Казанске у Прову

Слава храма Богородице Казанске  у Прову
Слава храма Богородице Казанске  у Прову
Слава храма Богородице Казанске  у Прову
Слава храма Богородице Казанске  у Прову

Данашња црква посвећена икони Пресвете Богородице Казанске у Прову саграђена је на темељима старе цркве посвећене Рођењу Пресвете Богородице. Пошто није могла да се обнови, у порти је саграђена нова, а ова стара је чекала своје време за обнову. Кад је почела да се урушава, на предлог претходног свештеника и по благослову владике Лаврентија, на олтарском делу старе цркве подигнута је садашња, посвећена икони Богородице Казанске, и као таква је једина у Српској Православној Цркви.

Два су параклиса, један је посвећен Светом Нектарију Егинском, а други Светом Јовану Русу. У порти је изграђен и Парохијски дом.  Торжественом Литургијом началствовао је старешина храма протојереј-ставрофор Миломир Стевановић уз саслужење протонамесника  Ивана Малешевића из Меховина и протојереја Миладина Богдановића, пароха прњаворског.  

Празнично слово о Богородици Казанској, у чију је славу подигнут храм у Прову, произнео је прота Миломир. 

После свете Литургије троструким опходом око храма благоверни из Прова и неколико градова Србије и Републике Српске, носећи барјаке, иконе Пресвете Богородице и славске колаче, прослављали су Богородицу Казанску. Небоземни тропар појао је верни народ. Током литије одржан је и парастос свим упокојеним приложницима, ктиторима, свештенству... Славске колаче и жито припремили су ове године:  Светлана,  Љубомир, Јагода, Љубиша, Данијела, Виолета, Марко, Зорица, Славка, Никола, Зорица, Драгица, Данка, Бранка, Војислав, Милојка, Ивана, Татјана, Милана, Петра, Раденка; главни кум славе је др Весна Димитријевић са супругом др Бранком.  

Током славске трпезе обратио се Зоран Дабић, главни олтарник руске цркве на Ташмајдану и руководитељ уметничке радионице за иконописање Андреј Рубљов.  Године 2011, по промислу Божјем и љубави Матере Божје, отац Миломир је замолио надлежне у руској цркви на Ташмајдану да се за потребе цркве у Прову иконопише лик Матере Божје према икони Казанске Богородице. По благослову протојереја Виталија Тарасјева, старешине Светотројичиног храма Подворја Московске Патријаршије, и задатка испостављеног од стране руководиоца уметничког иконописачког атељеа, сада почивше протинице Јоланде Тарасјев, лик Казанске Богородице живописао је г. Дабић из Београда.  

Др Весна Димитријевић Срећковић изнела је своје сведочанство болести и исцељењу, о стварању овога храма од пре осам година и поучила верне и као лекар и христоносни борац колико је неопходно у себи носити Господа и молитву за Њега.  

Данашњем празничном слављу присуствовао је и Миле Пајић из Ризнице српске духовности, аутор  илустроване монографије Свети манастир Хиландар - српска царска лавра   Прота Миломир је захвалио свима на сваковрсној помоћи на изградњи храма, у нади да ће пуно освећење уследити наредне, 2019. године. када се очекује да храм буде завршен у потпуности.  

Током читавог дана верни су долазили да се поклоне Пресветој Богородици Казанској, која је помогла да се спасе руски народ и држава у највећој невољи током Другог светског рата, али и у свим другим приликама, а данас помаже васцелом српском роду, и са овог места и храма посвећеног њој у славу.  

Зорица Зец