Слава храма на Вучјем Долу

На празник светог свештеномученика Атиногена, 29. јула 2013. године, свету архијерејску Литургију у цркви посвећеној овом светитељу на Вучјем Долу, која се гради у спомен на црногорске и херцеговачке витезове из славне битке на овом мјесту, служио је Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки Григорије.

Саслуживало је свештенство и монаштво, а црквено-народни сабор окупио је, као и претходних година, многобројан вјерни народ из више градова Црне Горе и сусједних херцеговачких општина. Сабраном народу бесједио је Преосвећени Епископ Григорије. Током богослужења вјерници су приступили светој тајни причешћа, а потом је освештан и преломљен славски колач.

Добродошлицу на братској трпези љубави пожелио је Миљан Алексић, предсједник Одбора за изградњу храма, иначе начелник општине Билећа. Бесједу је казао књижевник Милутин Мићовић истакавши да је прије 137 година овдје, на овим вучедолским просторима, одржана прва представа „Горског вијенца“ у којој су учествовали владике, кнезови народни, војводе и народ, сажет пламеном слободе.

Одржан је пригодан културно-умјетнички програм у којем су учествовали: КУД Зора Херцеговине из Билеће, КУД Зеленгора из Гацка, женска изворна група Василисе из Билеће, народни гуслар Ђоко Копривица, пјесници Трипко Драганић, Чедо Ковачевић, Аћим Вишњић, Божо Ђурановић, Наод Вуковић, Будо Новосел, Јован Делић, Драгутин Паповић, Радисав Гардашевић, Тијана Тркља и Спасоје Бајовић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска