Слава храма Покрова Пресвете Богородице у Маринковцима

Слава храма Покрова Пресвете Богородице у Маринковцима

Дана 14.10.2011. године у селу Маринковци, надомак Босанског Грахова, прослављена је храмовна слава, малене цркве Покрова пресвете Богородице, која доминира маринковачком долином и видљива је из свих долазних и одлазних праваца овог дјела граховске општине.

Храм Покрова пресвете Богородице у Маринковцима подигнут је у деветнаестом вијеку послије Берлинског конгреса. Године 1924/25 на мјесту старога храма изграђен је нови. Због дотрајалости је порушен а изграђен нови чија је градња трајала од 1971 до 1975. године. Освећен је 1975 од стране епископа Стефана далматинског.

Године 1995. у ратном вихору, храм је прилично страдао и са њега је однесено звоно за које се ништа не зна. Услед велике олује у зиму 2006. године са храма је збачен кровни лим тако да је храм неко вријеме прокишњавао док се није заштитио.

У прољеће 2007. године Упрва парохије граховске је покренула акцију покривања ове Светиње.Цријеп за овај храм дониралаје циглана „ КИКИНДА „ а радови су изведени акцијски са вјерницима из села Маринковци и Малешевци. У септембру мјесецу 2008. године, а донацијом наше дијаспоре из Америке, извршени су радови на обнови фасаде. Материјал за фасаду донирала је фирма „ МЕРМЕР ЧЕЛИНАЦ „ из Челинца уз посредство нашег тичевљанина Господина Бошка Јовића, којем се и овом приликом велико захваљујемо за помоћ око обнове ове Светиње. Поменута фирма за обнову овога храма донирала је: хирофа фасаду, подне керамичке плочице, љепило за плочице, глет масу за зидове и јупол.

До краја 2008. године, добар дио унутарњих радова је завршен. Од тада се на даљој обнови ове светиње мало урадило, првенствено због недостатка новца, то јест заинтересованих донатора који би помогли да се обнова ове ова светиње приведе крају те да се она коначно освети и преда народу на богослужбену употребу.

Радови које је још потребно урадити како би се ова светиња комплетно обновила:

1. Поставити, обојити и прелакирати ламперију на небу храма,

2. Извршити постављање подних плочица,

3. Обојити цркву јуполом,

4. Набавити потребну олтарску опрему ( прекриваче за престол, Св. Сасуде и остало )

5. Извршити куповину црквеног звона тежине до 300 кила.

Овом приликом, а поводом прославе славе ове светиње, Управа парохије граховске и Црквена Општина Маринковци покрећу акцију под називом 

          " ЗАВРШИМО ОБНОВУ ЦРКВЕ У МАРИНКОВЦИМА "

а све у циљу да се поново организујемо, да се као вјерници и људи ујединимо и да дамо све од себе како би смо ову светињу чим прије завршили, да је осветимо и да се у њој заједно Богу молимо.

Све своје новчане прилоге можете уплатити на:

рачун у конвертибилним маркама

Примаоц: Епархија бихаћко-петровачка,Црквена општина Грахово

Назнака: Обнова цркве у Маринковцима

Банка:UniCredit Bank Banja Luka

Бр. рачуна: 5517102246373738

рачун у еурима

Примаоц: Епархија бихаћко-петровачка,Црквена општина Грахово

Назнака: Обнова цркве у Маринковцима

Банка:UniCredit Bank Banja Luka

Бр. рачуна: 55100099999999-32

Извор: Епархија бихаћко-петровачка