Слава храма Светих Козме и Дамјана у Кикинди

-Нови храм у Кикинди је посвећен Светим Козми и Дамјану, лекарима који су помагали болеснима. Народ их је поштовао и ценио као што и ми данас ценимо и поштујемо наше лекаре који се сваког дана боре за наше животе, рекао је старешина храма свештеник Бобан Петровић.

Светом архијерејском Литургијом, коју су служили Преосвећена господа Епископи банатски Никанор, умировљени милешевски Филарет и умировљени канадски Георгије, бројно свештенство и верни народ 14. јула 2020. године прослављена је слава храма Светих Козме и Дамјана у Кикинди.

Хор Свети Јосиф Темишварски под диригентском палицом проф. Данице Мандић је одговарао на Литургији и својим умилним појањем допринео узношењу молитве Господу.

Као што ластавица свија своје гнездо, у Кикинди се с благословом Његовог Преосвештенства Владике банатског г. Никанора свио храм Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана, лекара душе и тела наших. Седамнаест година је прошло од идеје до новог прелепог бисера Српске Православне Цркве у Банату. Захваљујући труду свештеника Бобана Петровића, старешине храма, који је поред ангажовања и покретања свих ка том циљу паралелно радио и на духовној обнови житеља Кикинде. Идеја Зрно горушичино – градимо себе и храм је обухватала бројне духовне вечери са еминентним уметницима и ствараоцима, духовна саборима за децу, бројне хуманитарне акције, промоције књиге и друге облике ангажовања.

Света Архијерејска Литургија, круна прославе храмовне славе, улила је духовну снагу свим присутним у тој јединственој заједници Бога и човека. У тешким временима када се српски народ у Црној Гори бори за светиње, када се човечанство широм планете бори с пандемијом, речи подршке и благослова владике Никанора  подсетиле су присутне да се одазову, саберу, уједине и умноже молитве Богородици, Господу Исусу Христу и свим српским сетитељима на челу са Светим Савом.

На крају свете Литургије, старешина храма је даривао архијереје пригодним поклонима у знак захвалности што су учинили част кикиндској заједници. Сви присутни су даривани иконицом Светих Козме и Дамјана.

-Ретке су прилике да три епископа служе у храму и ја Вам на тој љубави, Преосвећена господо Архијереји, од свег срца благодарим. Најважнији радови на храму су завршени. Желели смо да спојимо радости освећења храма и славе, али чин освећење ће бити организован када здравствена ситуација буде повољна. Свети Козма и Дамјан су били лекари који су помагали болеснима. Народ их је поштовао и ценио као што и ми данас ценимо и поштујемо наше лекаре који се сваког дана боре за наше животе, рекао је свештеник Бобан Петровић.

-Данас када храм блиста у својој пуноћи и лепоти, можемо одати признање свештенику Бобану Петровићу који је неуморно хрлио ка циљу, уз помоћ донатора, приложника и свог верног народа. Химна Боже правде садржи јединствено упутство за све на шта и како требамо чинити а Кикинда је то свима показала изградивши још један брод спасења у који сви можемо ући и спасити се, наводи се тим поводом на новој званичној интернернет страници Епархије банатске.

Извор: Епархија банатска