Слава храма Светог Илије у Вучитрну

Слава храма Светог Илије у Вучитрну
Слава храма Светог Илије у Вучитрну
Слава храма Светог Илије у Вучитрну
Слава храма Светог Илије у Вучитрну

Прослављена слава храма Светог пророка Илије у Вучитрну

Као и претходних година празник је био прилика за преостале Србе вучитрнског краја и оне који су силом неприлика морали да напусте своје домове да се поново саберу у својој парохијској цркви у којој је свету Литургију служио је Преосвећени Епископ рашко-призренски Теодосије уз саслужење пароха вучитрнског Симе Чимбуровића и свештенства тог краја.

-Чудесан је пример пророка Илије који је остао упамћен као пророк ватрене вере, ревности и верности Богу и зато је Бог кроз њега и чинио бројна чуда и за време његовог живота и после. Његов пример све нас надахњује да на месту где смо позвани ватрено ревнујемо за истину и правду Божју, пре свега исправљајући сами себе, праштајући ближњима и држећи се своје вере и предања, беседио је Владика и позвао присутни народ да никада не заборави свој родни крај и да они који су остали на Косову и Метохији устрају у својој решености, а они који су били принуђени да избегну редовно долазе и обнављају сећање на Вучитрн и храм Светог пророка Илије у коме су многи од њих крштени и венчани. 

После свете Литургије и литије око храма, Владика је благословио славско жито и колач. Свечаност је завршена славским ручком и фолклорним играма у порти храма.

Извор: Епархија рашко-призренска