Слава храма Светог Оца Николаја у Бањици, Општина Кључ

У суботу, 22. маја, на дан успомене на пренос моштију Светог Оца Николaja - љетњи Свети Никола, служена је Света Литургија и благословен славски колач и жито у храму Светог Оца Николаја у Бањици, Општина Кључ. Овај храм је и ове године прославио своју Крсну Славу достојно, иако су временске прилике биле неповољне у овај празнични дан.

Мада је обилно падала киша, она није омела мноштво људи из овога краја да дођу и да прославе Славу свога храма. Свету Литургију је служио протосинђел Варнава Дамјановић, намјесник манастира Трескавца уз саслужење јереја Бошка Максимовића. У току Свете Литургије отац Варнава се обратио вјернима бесједом позвавши их да се на Свете Угоднике Божије угледају, јер ће само тако њихова имена остати уписана у Књизи Живота Вјечнога и по томе ће их прађедови познати и признати као своје и као достојне насљеднике онога што су им оставили.

Послије Свете Литургије извршен је трократни опход - литија око Светог храма и отслужен помен за све упокојене свештенослужитеље и вјерне овог храма. Храм Светог Николаја у Бањици након свога страдања у протеклом рату изграђен је поново и ако Бод да у септембру ове године биће освећен.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка