Слава храма Светог Саве у Сплиту

Слава храма Светог Саве у Сплиту
Слава храма Светог Саве у Сплиту
Слава храма Светог Саве у Сплиту
Слава храма Светог Саве у Сплиту

-Наше молитве треба да буду усмерене ка наставку градње храма Светог Саве у Сплиту и да се надамо да ће се овај велики пројекат успешно привести крају, поручио владика Никодим

На дан када Црква слави Светог Саву, 27. јануара 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је свету архијерејску Литургију у Сплиту.

-Овај празник посебно је значајан за све Србе, јер њиме одајемо почаст првом српском Архиепископу, просветитељу и великом учитељу нашега народа. Отишао је краљевић Растко на Свету Гору, замонашио се и подигао нам тамо дивни бисер, манастир Хиландар. По повратку у средњовеквону Србију проповедао је хришћанство, приводио сваку душу вери и учио људе како да се спасавају. Радио је на уздизању култире, просвете и уопште живота тадашњих Срба. Много тога је учинио ради помирења народа и људи, мирио је своју завађену браћу, радио је на помирењу свога брата Стефана Првовенчаног и угарског краља Андрије, то јест, на помирењу међу народима, беедио је владика Никодим.

-Управо то помирење је оно на шта смо сви позвани, да са свима живимо у љубави и слози и у сваком човеку видимо само добро, јер све што Бог створи виде да је добро, а Свети Сава је веровао да је сваки човек достојан спасења. Свети Сава је читавог живота радио на слободи као једном од највећих дарова од Бога, па тако и ми треба данас да се осећамо слободно и слободно долазимо у своје цркве. Ове године прослављамо и јубилеј 800 година од добијања самосталности тадашње Жичке Архиепископије, односно Српске Православне Цркве, за шта је такође понајвише заслужан Свети Сава. За православне Србе то је велики јубилеј, јер са њиме прослављамо то што смо се определили за Царство небеско које је увек и довека, рекао је Владика.

-Наше молитве треба да буду усмерене ка наставку градње храма Светог Саве у Сплиту и да се надамо да ће се овај велики пројекат успешно привести крају. За све треба времена, стрпљења и љубави, па тако и за добитак свих потребних дозвола од надлежних и наставак изградње овога храма. Наше је да се молимо Богу и светима Његовим, а биће како Бог да, поручио је Епископ далматински.

Извор: Епархија далматинска