Слава храма у Болману

Слава храма у Болману
Слава храма у Болману
Слава храма у Болману
Слава храма у Болману

Мало барањско место Болман прославило је 12. јула 2015. године своју храмовну славу - Петровдан. Свету Литургију служио је надлежни парох јереј Срђан Трајковић. Кумова за овогодишњу славу није било, па је парохијанка и паскуричарка, гђа Зора Татарин из Болмана припремила славски колач, који је након трократног опхода око светог храма преломљен.

Залог колача за кумство наредне године од свештеника је примио господин Бранко Јевремов из Сомбора, чији су преци из Болмана. Гост на храмовној слави био је Његова Екселенција аташе при Амбасаде Руске Федерације у Загребу г. Иван Јанишин.

Сутрадан, за појутарје славе, свету Литургију су служили свештеници архијерејског намесништва барањског, на челу са високопречасним протојерејем-ставрофором Михајлом Маријанцем, архијерејским намесником барањским и парохом дарђанским. Пригодну беседу о празнику и његовом значају произнео је високопречасни протојереј Слободан Мајкић, парох јагодњачки.

По светој Литургији одржан је парастос ктиторима и приложницима светог храма првоврховних апостола Петра и Павла, као и свештенослужитељима и вернима из ове Парохије. Након тога прешло се у парохијски дом на послужење, а овом приликом отац Драган Вукадиновић, парох беломанастирски, одржао је предавање на тему: „Улога жене у Цркви кроз историју Хришћанства“.

Навече, 13. јула, одржан је духовно-културни програм у Дому културе у Болману. У програму су учешћа узели отац Слободан Мајкић, његова ћерка Анастасија, рецитаторска секција из Јагодњака, те фолклорне групе из Трпиње и Јагодњака, а све ово у част Светих првоврховних апостола Петра и Павла, чијим молитвама Господ све нас да помилује!

Извор: Епархија осечко-пољска