Слава храма у Дортмунду

Слава храма у Дортмунду
Слава храма у Дортмунду
Слава храма у Дортмунду
Слава храма у Дортмунду

У навечерје славе храма Светог апостола Луке у Дортмунду, 2. новембра 2019. године, служењем свечаног вечерњег богослужења отпочела је прослава крсне славе светога храма.

Богослужењем је началствовао протојереј-ставрофор Данило Радмиловић, парох диселдорфски и срхијерејски намјесник за Сјеверну Рајну Вестфалију, уз саслужење протојереја Михајла Стојичића, пароха Алтене и протојереја Данила Дангубића, пароха дортмундског.

Отац Данило Радмиловић се после одслужене петохлебнице обратио вернима пастирским словом и пренео поздраве Његовог Преосвештенства Епископа Диселдорфа и Немачке г. Григорија.

После богослужења присутни су имали прилику да уживају у програму који је у сарадњи са Црквеном општином, хором „Достојно јест“ и парохијанима уприличила породица Шкара, овогодишњи кум славе. Драг гост парохије дортмундске у навечерју славе био је и свештеник при хрватској католичкој мисији у Дортмунду дон Зринко Брковић. Присутнима су се на почетку програма пригодним беседама обратили парох Данило Дангубић и председник Црквеног одбора г. Дејан Алексић, на крају програма гђа Ивана Шкара позивала домаће и госте да се послуже и погледају веома пажљиво припремљену видео презентацију под називом „Ходочашћа“.

На дан славе, у недељу, 3. новембра 2019. године, светом Литургијом началствовао је јереј Марко Радмило, парох каселски, уз саслужење протојереја Данила Дангубића и вјерних дортмундске заједнице.

У току Божанствене Литургије свету тајну крштења примили су дјечаци Мартин и Рафаел Стојановић. Сам чин литургијског крштења за многе вернике је био новост и занимљивост. Парох је у свом поздравном слову из литургијске перспективе појаснио тај древни обичај и замолио верне „да живот Цркве и сопствену улогу у том животу виде кроз призму свете Литургије и све ће им тада све у Цркви бити јасно и све јасније“.

Извор: Епархија диселдорфска и немачка