Слава храма у Салнику

Слава храма у Салнику
Слава храма у Салнику
Слава храма у Салнику
Слава храма у Салнику

У недељу, 9. августа 2020. године, у селу Салник покрај града Светог Ивана Зелине, прослављенa је храмовна слава – Света преподобномученица Параскева, у народу познатија као Трнова Петка. Њен спомен, који се прославља 8. августа/26. јула, као и сваке године у тој парохији се празнује у најближи недељни дан.

Божанствену литургију служио је протонамесник Богољуб Остојић, уз саслуживање ђакона Петра Козакијевића. Домаћин, јереј Ђорђе Филиповић је појао, а верни народ из околних села традиционално се окупио да у салничком храму литургијски прослави празник Преподобномученице Параскеве.

Салничка парохија једна је од најстаријих на подручју Загребачко-љубљанске епархије. Садашњи храм подигнут је 1932. године, на месту на ком се налазила црква из прве половине 16. века. У некада самосталној парохији Салник данас служи крижевачки парох, а православних становника у селу више нема. За време Другог светског рата, многи хришћани православне вере прешли су у католичанство, једни су депортовани у Србију, а други убијени током рата. У близини цркве, на гробљу, налази се споменик жртвама усташког терора. Иако се у цркви Литургија служи једном годишње, јереј Ђорђе Филиповић се, уз помоћ парохијана, о њој стара током целе године. Храм је у потпуности обновљен, а прошле године је изнад улаза постављена мозаичка икона Свете Петке.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска