Слава капеле Светих жена мироносица у Бихаћу

Слава капеле Светих жена мироносица у Бихаћу
Слава капеле Светих жена мироносица у Бихаћу
Слава капеле Светих жена мироносица у Бихаћу
Слава капеле Светих жена мироносица у Бихаћу

У трећу недјељу по Христовом Васкрсењу, у Недјељу мироносица, прослављена је слава капеле  жена мироносица, која се налази у склопу Духовног центра Митрополит Георгије Николајевић у Бихаћу.  Ове недјеље Црква слави спомен оних личности који су били свједоци погреба Господа Исуса Христа и Његовог Васкрсења: Св. Јосифа Ариматејца, Никодима и жена мироносица које су пратиле Господа на Голготу, узеле учешћа у његовом погребу, а затим у недјељу врло рано отишле на гроб да помажу Његово тијело миром. Ту су жене мироносице биле удостојене да прво од анђела чују свједочанство о Христовом Васкрсењу, а затим су и видјеле самог Васкрслог Господа Исуса Христа. Ово је трећа година како се свете жене мироносице славе у Бихаћу.

Свету архијерејску Литургију у капели Св. жена мироносица служио је Његово Преосвештенство, Епископ бихаћко-петровачки Хризостом уз саслужење: протојереја Милана Перковића, пароха прве парохије петровачке; јереја Николе Аркуле, пароха крњеушко-вођеничког,  и ђакона Николе Перковића. У бесједи након прочитаног јеванђеља Преосвећени Владика је говорио о вјери и посвећености Св. жена мироносица Богу и Господу нашем Исусу Христу и позвао да, угледавши се на Св. жене мироносице, и ми данас више него икад будемо храбри свједоци Христовог Васкрсења. Поштујући друге културе и вјере, треба да волимо своју вјеру и да је се не одричемо у тешкоћама, него да да будемо свјесни тога да смо саставни дио историје и садашњости града Бихаћа и Крајине свједочимо свијету истину и вјеру коју смо примили од својих предака.

На крају свете Литургије пререзан је славски колач и  благословљено славско жито. Потом је у просторијама Духовног центра Митрополит Георгије Николајевић приређена трпеза љубави за све присутне госте и парохијане. Морамо поменути да су нас ове године такође својом посјетом обрадовали представници кантоналне и општинске власти: Премијер Унско-санског Кантона г. Хамдија Липовача и у име Општине Бихаћ савјетник Начелника г. Смаил Торомановић. Свечаност прославе крунисана је одласком до храма Св. Тројице у изградњи гдје је Преосвећени Владика Хризостом објаснио присутнима који су слиједећи планови рада на храму и око храма до самог завршетка радова, када ће се храм Св. Тројице у Бихаћу и осветити.  

Извор: Епархија бихаћко-петровачка