Слава капеле у Лингену

Слава капеле у Лингену
Слава капеле у Лингену
Слава капеле у Лингену
Слава капеле у Лингену

У недељу, 17. новембра 2019. године српска православна парохија у Оснабрику прославила је храмовну славу капеле Светог архангела Михаила у Лингену, градићу на северу Немачке у коме живи десетак српских породица које брижљиво чувају своју светињу.

Светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Маринко Рајак, док је појао хор руске православне цркве из Оснабрика. Храм је био испуњен верним народом и децом полазницима веронауке, Српске допунске школе и фолклорне секције, који су током службе Божје радосно читали Символ вере и Молитву Господњу. После заамвоне молитве освештана су славска знамења која је припремила овогодишња кума Ана Шурбек са унуком Тијаном, за следећу годину се пријавила Александра Умићевић из Лингена.

Поздрављајући присутне госте, протојереј-ставрофор Маринко Рајак је нагласио како је дивна слика малог стада Христовог у том граду, које се својски труди да одржи и унапреди саборност духовног живота у најстаријој богомољи на простору државе. Поздравио је најстаријег члана парохије Велимира Станчића, који је напунио 88 година и који се већ десетинама година уназад брине за одржавање капеле. Уз речи благодарности свим лингенским породицама, протојереј-ставрофор Маринко Рајак је  замолио децу да отпочну богат културно-уметнички програм. Деца су извела сплет фолклорних игара из разних делова отаџбине и одушевила присутне.

Извор: Епархија диселдорфска и немачка