Слава Колеџа Светог Саве

У уторак, 10. маја, Колеџ ''Свети ''Сава'' молитвено је прославио своју славу, празник спаљивања моштију Светог Саве на Врачару. Слава колеџа прославља се сваке године у другом сиднејском храму, а ове године ред је био на цркву Светог Луке у Ливерпулу.

Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Владика Иринеј а саслуживали су му високопреподобни архимандрит Лазар (Царан), високопречасни протојереји-ставрофори Ђуро Ђурђевић, Владислав Ђорђевић и Милан Милутиновић као и пречасни јереј Александар Милутиновић, пречасни протођакон Бранко Василић и часни ђакон Немања Мрђеновић а прислуживао је ипођакон Вељко Мракић. За певницом су били сви остали српски свештеници из Сиднеја.

Након Архијерејске Литургије и обреда благосиљања славског знамења, присутни народ и свештенство, на челу са Владиком, прешли су у парохијски дом где је овогодишњи домаћин славе господин Рендон Илић, иначе председник управног одбора колеџа ''Свети Сава'', за госте припремио славски ручак и послужење.

Господин Илић се у својој беседи захвалио Епископу Иринеју и свештенству на помоћи, посебно протојереју-ставрофору Радету Радану, директору пројекта Колеџа, а изнад свега верном народу који је koledzпоказао вољу и спремност да помогне и угради себе у овај капитални пројекат наше заједнице у Сиднеју.

Након славе, Владика и свештенство обишли су имање Колеџа на коме је прва зграда, која се простире на више од две и по хиљаде квадратних метара, већ у изградњи. Сазидани су капела, канцеларије за администрацију и учионице за обданиште и основну школу. Капела је већ засвођена а остатак кровне конструкције требало би да буде завршен кроз неколико месеци.

Ово је највећи пројекат српске Цркве и уопште у историји српске заједнице у Аустралији.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландкса