Слава манастира Авве Герасима Јорданског

Слава  манастира Авве Герасима Јорданског
Слава  манастира Авве Герасима Јорданског
Слава  манастира Авве Герасима Јорданског
Слава  манастира Авве Герасима Јорданског

У уторак, 17. марта 2015. године Јерусалимска Патријаршија је прославила празник преподобног Герасима Јорданског у манастиру који је он основао у 5. веку у пустињи на западној обали реке Јордана.

Манастир је основао Авва Герасим у Светој земљи након што је водио пустињски живот у манастирима у долини реке Јордана. Овде је он уводио у монашки живот многе монахе, а подучавао хришћанским животом мноштво верника који су га поштовали. Био је Богом обдарен даром чудотворења, као што је приказано на његовој светој икони како га лав слуша.

Патријарх јерусалимски Теофило је началствовао празничном Божанском Литургијом. Са њиме су саслуживали саслуживали Митрополити капиолијски Исихије и назаретски Киријак, као и Архиепископи константински Аристарх, Теофилакт јордански и Димитрије лидски, и јеромонаси, јерођакони и свештеници из Патријаршије и суседних градова..

Верници из Грчке, Русије и Румуније, као и локални верници из Јерусалима, Јерихона и целог Израела присуствовали су служби. После литије одржана је трпеза љубав.

Извор: Јерусалимска Патријаршија