Слава манастира Богородице Тројеручице у Девиним Водама на Косову и Метохији

Девине ВодеЕпархија рашко-призренска данас имала је посебно молитвено славље - славу манастира Богородице Тројеручице званог Девине Воде, који се налази у близини Косовске Митровице. Тим поводом викар Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла, Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије, по благослову Његове Светости посетио је овај манастир.

Свету Архијерејску Литургију у овом Богородичином манастиру у изградњи служили су Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Артемије и Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије.

Девине ВодеПосле ломљења славског колача Епископ Артемије обратио се присутним вернима пастриском беседом у којој је заблагодарио Богу што изградња манастира добро напредује, изразивши наду да ће овај манастир већ идуће године населити ново монашко братство. Манастир има благодатно-лековиту воду и веома је поштовано и посећено место у овом крају. Владика Артемије није крио своју радост што га је посетио Епископ Атанасије и изразио му је захвалност.

Девине ВодеВладика Атанасије је у свом обраћању пренео благослов Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла и захвалио Његовом Преосвештенству Епископу Артемију на позиву, рекавши да је привилегија стајати на светој косовометохијској земљи. Затим је Епископ Атанасије указао присутнима да пастирски рад Владике Артемија, особито његово црквено и монашко стваралаштво доказују да се борба за српско Косово и Метохију наставља, што би требало да чују нарочито они малодушни који су изгубили наду. Епископ Атанасије је истакао да су на подручју северног и источног Косова у току задњих неколико година никли бројни нови манастири и обновљени стари. Поменуо је манастир Свете Петке у Лепосавићу, подигнут прошле године са пространим и велелепним конаком, у којем је он са својом пратњом - ђаконом Драганом С. Танасијевићем и иноком Христифором (Неђићем), управо коначио пред одлазак у Девине Воде. Затим је поменуо манастире Светог Јована у Сочаници, манастир Светих Козме и Дамјана у селу Врачеву крај Лешка, манастир Светог Николе - Кончул код Рашке, манастир Светог Кнеза Лазара чији је простор скоро освештан, манастир Бањска, у јужном поморављу манастир Тамница и манастир Убожац. Преосвећени Владика Атанасије је рекао да ово подручје са правом можемо назвати ''најновијом српском Светом Гором''.

Девине ВодеПосле Свете Литургије уследио је богат културно-уметнички програм. Млади црквени хор Светог Ђорђа из Звечана певао је побожне и родољубиве песме. После њих, Друштво песника Косова и Метохије приредило је своју свечаност у којој су се чули стихови надахнути судбином Косова и Метохије и снагом православне вере, а додељена је и награда Григорија Божовића.

За време ручка који су приредили гостољубиви домаћини певали су и гости из Русије, после чега су се Њихова Преосвештенства, Епископ рашко-призренски Г. Артемије и Епископ хвостански Г. Атанасије упутили у манастир Грачаница.