Слава манастира Буково

Слава манастира Буково
Слава манастира Буково
Слава манастира Буково
Слава манастира Буково

Свети Николај Мирликијски Чудотворац прослављен је 19. децембра 2017. године у манастиру Буково светим литургијским сабрањем којим је началствовао Епископ тимочки г. Иларион.

Епископу су саслуживали свештенослужитељи буковске обитељи. У молитвеном сабрању учестовале су сестре манастира Вратна и многобројни верници из целе Епархије. Домаћин славе ове године заједно са манастиром био је г. Сава Костић из Зајечара са породицом.

Владика је у беседи честитао славу игуману манастира и свој братији пожелевши свим верницима срећно и благословено литургијско сабрање у овој обитељи Светог оца Николаја: -Највећи број верника код нас слави Светог Николу. Славећи светитеље Божје верни себе присаједињују својој светој Цркви и уводе себе у Лађу спасења, а то је Црква овде на земљи. Ова света обитељ јесте домаћин свима нама данас, а сви смо гости у великој гостопримници Господа нашега Исуса Христа, који нас дозива у овај свет, не само да се у њему телесно родимо, него и да задобијемо Царство Божје.

-Свети Николај је јединствен у нашој Цркви, јер су у њему обједињене све врлине и зато се удостојио велике благодати од Господа. Светитељи су препознали Господа и све путоказе које поставља и кренули за Њим, а многима је даровано откровење, ради утехе, спасења и утврђења вере и цркве у тешким временима. Зато је потребно да се и ми угледамо на њих и препознамо време у којем живимо и следујемо за Христом, рекао је Владика.

Извор: Епархија тимочка