Слава манастира Девине Воде

Слава манастира Девине Воде
Слава манастира Девине Воде
Слава манастира Девине Воде
Слава манастира Девине Воде

У манастиру Девине Воде код Звечана прослављена је слава - празник чудотворне иконе Богородице Тројеручице, којој је посвећен овај манастир. У присуству пар стотина верника и гостију, Свету Литургију служио је Епископ рашко-призренски Г. Теодосије уз саслужење шест свештенослужитеља.

"Нама је данас много потребна Божија помоћ, а нарочито помоћ Пресвете Богородице, брзе заступнице и помоћнице. И заиста Пресвета Богородица својом трећом руком милује свакога ко јој прилази са молитвом и надом да ће добити помоћ и спасење", казао је Владика Теодосије обраћајући се верницима у празничној беседи. Након Свете Литургије, Владика је благословио славски колач и преломио га са настојатељем манастира, јеромонахом Фотијем. Након краћег пригодног културно-уметничког програма отац Фотије је за све присутне приредио славски ручак.

Слављу у Девиним Водама присуствовали су и уважени гости из Републике Српске: министар рада Петар Ђокић; Драган Давидовић, директрор Радио телевиyије РС; и Милорад Арлов, активиста из Бања Луке, који је у протеклом периоду више пута помагао Србе на Косову и Метохији. Светој Литургији  присуствовали су и председник општине Звечан др Драгиша Миловић, начелник косовскомитровачког округа Раденко Недељковић и председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић.

Чудотворна икона Богородице Тројеручице налази се у светогорском манастиру Хиландару, а из манастира Светог Саве Освећеног из Свете Земље донео је први српски архиепископ Свети Сава. Богородица Тројеручица је једна од најзначајнијих и најсветијих икона у православном свету и по узору на оригинал урађене су бројне иконе преко којих Мајка Божја чудотвори и помаже свима који јој прилазе са вером.

Извор: Епархија рашко-призренска