Слава манастира Крке

Слава манастира Крке
Слава манастира Крке
Слава манастира Крке
Слава манастира Крке

На празник Светог архангела Михаила, заштитника манастира Крке, 21. новембра 2019. године сабрало се мноштво верног народа у тој великој далматинској светињи.

Светом архијерејском Литургијом началствовао је Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом уз саслужење Преосвећене господе Епископа бихаћко-петровачког Сергија и далматинског Никодима.

Окупљеним верницима први се обратио домаћин, епископ Никодим, честитавши славу својој крчкој братији, као и свима који празник славе. На почетку беседе Владика је поздравио митрополита Хризостома и владику Сергија који су у Богословију у манастиру Крки дошли још као деца и у тој светињи провели своју младост и неке од својих најбољих година. „Владика Хризостом је био и сабрат манастира Крке; он се и данас сећа неких помало заборављених времена када је овде било много више народа, а овај крај је био весео. Ипак, и сада када нас је мало, ми ширимо радост и пружамо је свакоме ко овде дође, и управо то сведочанство Васкрсења Христовог је оно што и нас овде држи. Владика Хризостом живи у Сарајеву, а владика Сергије у Петровцу; то су крајеви који су слични овим нашим и зато добро разумеју како је нам. И ја сам им изузетно захвалан што мисле на нас и што нас посећују“, рекао је Епископ далматински и замолио митрополита Хризостома да благослови и поучи сабрани наорд.

„Хтео бих да честитам свима овај празник, који је велики и важан не само за манастир Крку, већ и за све Србе у Далмацији и свакога ко зна шта представља ова светиња. Данас се овде догађа славље у славу Божју, у част и радост Светих арханђела, небеских сила и, пре свега Светог архистратига Божјег Михаила. Сви ми који смо овде одрастали, памтимо много тога. Ја сам у ову светињу дошао 13. септембра 1968. године. Много тога се од тада променило, али Господ нас је опет благословио да смо се сабрали данас овде да се сећамо прошлости, али и да се надамо бољим временима, јер ми хришћани управо и живимо с надом да све бива не по нашим жељама већ по вечним судовима Божјим. Господ је тај који управља наше кораке тамо куда је најбоље, па смо данас овде да му се помолимо да нас утеши, охрабри и покаже нам пут, да ова наша светиња увек пева и слави Бога. Сећам се тренутка када је светиња остала пуста, када сам написао једну песму у којој сам замолио Светог владику Стефана Кнежевића да устане из гроба и да одслужи Литургију на Преображење Господње. Верујем да је Владика сигурно служио на начин како је Бог њему благословио и дао, а Господ је опет утешио наш народ и Цркву нашим повратком у ову светињу и обнављањем Богословије која је снага овога краја. Он је овде често чинио чуда, а и данас чини. Онда када је све било пусто и када смо можда већ изгубили наду, десило се чудо које нико није очекивао - да ова светиња поново буде место духовне обнове српског народа. Зато ми је драго што сам данас овде са вама, а посебно с Владиком и свештенством да им захвалим на свему ономе што они овде чине сведочећи вама веру Живога Бога. Ова светиња, која је највећи завет српског народа у Далмацији, за свога покровитеља изабрала је управо Светог арханђела Михаила да он буде тај небески војсковођа који ће водити Србе на овим просторима, поручио је митрополит Хризостом и додао да Крку носи у срцу где год да крене, јер је то љубав коју она усађује у свакога ко је посети.

Извор: Епархија далматинска