Слава манастира на Гостиљу Мартинићком

Слава манастира на Гостиљу Мартинићком
Слава манастира на Гостиљу Мартинићком
Слава манастира на Гостиљу Мартинићком
Слава манастира на Гостиљу Мартинићком

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је данас, на празник Свете Петке, са свештенством свету службу на Гостиљу Мартинићком, у манастиру посвећеном овој светитељки.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да је Бог чудесни умјетник који своју љепоту, љепоту свог Божанског лика уписује у ономе што ствара. „Све што је лијепо и чудесно око нас, све то нам потврђује и посвједочује љепоту Онога који је све то створио. Први пјесник, чудесни пјесник јесте сам Бог“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

„Стварајући свијет, Он ствара чудесну поему, најљепшу и најчудеснију поему која постоји и која може да буде створена. Људи који живе овдје на земљи и који пишу пјесме, они нијесу ништа друго него сарадници Божји. Оно што је Бог створио и љепотом украсио, и они то откривају, ту љепоту и сликају љепоту Божанског лика“, рекао је Владика.

Владика је казао да није случајно да свети пророк каже да је диван Бог у светима својим. „У свему је Бог чудесан и диван, али најчудеснији је Бог управо у светим Божјим људима. Све Божанске љепоте, које је Бог створио својом руком, сабирају се у љепоти једног јединог људског лика – онога човјека или оне жене или онога дјетета или старца који су себе изнутра украсили том Божанском љепотом, који су задобили тајну богопознања“, објаснио је Владика и рекао да је једна од таквих Света Петка коју данас прослављамо.

Након причешћа вјерних митрополит Амфилохије је са свештенством благосиљао славски колач манастира и колаче данашњих свечара. Потом је приређена славска трпеза хришћанске љубави.

Извор: Митрополија црногорско-приморска