Слава манастира Рајиновац

У манастиру Рајиновац у Бегаљици 21. септембра свечано је прослављено Рођење Пресвете Богородице, у народу познато као Мала Госпојина.

Празнични дан коме је манастирска црква посвећена и присуство Патријарха српског привукли су велики број посетилаца. Упркос јутарњој киши, манастирска црква и порта биле су претесне да приме све посетиоце и поклонике ове светиње.

Свету литургију служио је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, уз саслужење Преосвећеног Епископа Руске Православне Цркве г. Калистрата, оца Павла из манастира Острог и монаштва и свештенства из свих крајева Србије, Републике Српске и Црне Горе. Овом приликом отац Стефан из манастира Рајиновац унапређен је у чин архимандрита.

После свете архијерејске Литургије и трокраког опхода око храма, уследило је свечано ломљење славског колача домаћина славе породице Ражнатовић из Београда.

Манастирска слава обележена је и културно-уметничким програмом. Представили су се ОШ “Иво Лола Рибар” и ПУ „Лане“из Бегаљице ликовним радовима и представом „Деца су украс света“, вокална солисткиња Александра Дабић отпевала је познате етно-мелодије, док је КУД Болеч извео сплет кола и игара. Вредне чланице Удружења „Жене Бегаљице“ су за ову празничну прилику посетиоцима припремиле укусно и богато послужење, а приређена је и манастирска славска трпеза за званице. Заменица председника ГО Гроцка Јасмина Мандић у име општине Гроцка наградила је најбоље дечије ликовне радове књигама, а председник ГО Гроцка Стефан Дилберовић уручио је пригодне поклоне Патријарху српском Иринеју и епископу Калистрату. У питању су уметничка дела са мотивима манастира Рајиновац и Грочанске чаршије, настала на Ликовним колонијама ГО Гроцка. Патријарх српски Иринеј захвалио је руководству општине Гроцка и присутнима пригодним речима.

Општина Гроцка на чијој се територији манастир налази, помогла је свечаност и програм прославе Рођења Пресвете Богородице у Манастиру Рајиновац.

Зорица Атић