Слава манастира Стубал

На празник Преподобне мати Параскеве – Свете Петке, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин је началствовао литургијским сабрањем у манастиру Стубал.

Саслуживали су архијерејски намесник жички протојереј-ставрофор Ненад Илић, парох чукојевачки протојереј Жељко Филиповић и протођакон Александар Грујовић. Славу манастира својим присуством увеличала је ковиљска игуманија Агрипина са сестринством, као и монахиње манастира Светих Архангела код Сталаћа.

-Света Петка је једна од мудрих девојака. Она је била из богате породице, али је све оставила и кренула за Христом. Призвана љубављу Божјом, отишла је у Јорданску пустињу где се у посту и молитви непрестано подвизавала. Овоземаљско није претпоставила вечном животу. Због тога је она пример за све нас. Она је последовала речима апостола Павла да је све без љубави празно и пролазно, па је сву своју љубав усмерила ка Христу. Тако је постала велика молитвеница за род људски, па њене свете мошти до данас дарују многа исцељења онима који им притичу, истакао је владика Јустин.

-Света Петка је верна слушкиња Христова која је у Христу пронашла једино ново под Сунцем. Савремени свет непрестано тражи новости, а никако да се освести и препозна увек нову и истиниту стварност у Христу. Он је спасење света и ка Њему треба да се окренемо, угледајући се на дивну светитељку коју данас прослављамо, рекао је Владика који је честитао славу игуманији Марији и сестринству.

Извор: Епархија жичка