Слава манастира Светог Архангела код Призрена

Мученичко Српско Косово и Метохија и данас су имали велико манастирско сабрање.

Владике Душанов манастир Светог Архангела код Призрена на Литургији коју су служили Његово Преосвештенство Епископ Рашко-призренски Г. Артемије и Његово Преосвештенство Епископ Хвостански Г. Атанасије, окупио је огроман број Срба са разних страна отаџбине, из Београда, Брезовице, Приштине, Грачанице и косовско-метохијских манастира Дечана, Грачанице, Девича, Пећке Патријаршије, Бањске, Зочишта, Гориоча,...

Косово и Метохија На Литургији су саслуживала и два јеромонаха и свештеника који су дошли из сестринских цркава Русије и Грчке. Госте је дочекао архимандрит Бенедикт, старешина манастира. На анђеоској служби измешали су се у својој молитви небески и земаљски чинови, монаси и анђели. Народ није могао да се смести међу зидове Душанове задужбине па је велики део прекрио порту и околни простор. Киша која се спремала да падне сачекала је крај литургије.

Преосвећени Епископ Г. Артемије је на овој литургији рукоположио у чин јеромонаха јерођакона Јована, сабрата овог манастира. После сечења славског колача Преосвећени владика Артемије обратио се пастирском беседом присутним вернима у којој је оценио да је ова слава имала више учесника него прошле године. Његово Преосвештенство се захвалио Преосвећеном Епископу Атанасију што је дошао, подсетивши да дошао и прошле године и изразио убеђење да ће и наредних година заједно служити Свету Архијерејску Литургију. Захвалио је и пратњи Преосвећеног Г. Атанасија, ђакону Драгану С. Танасијевићу, иноку Христифору (Неђићу) и г. Урошу Радојеву.

Косово и Метохија Епископ Атанасије обраћајући се вернима честитао је славу домаћину и пренео благослов Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла који, иако немоћан телом, молитвено бди над целим својим народом, узносећи Творцу своје уздахе нарочито за страдално Косово и Метохију. Даље у својој беседи Преосвећени владика Атанасије похвалио је веру, љубав, храброст и одговорност верних који су се окупили на овој Литургији, и свих оних који су остали на Косову, да бране и сведоче своје постојање у овом делу Србије. Упозорио је да прети опасност да српско Косово и Метохија могу да постану апстрактна именица, као што већ јесу код неких отуђених Срба.

народ Косово и Метохија морају остати за нас жива стварност и то управо онакви какви јесу, то значи отворена рана. Епископ Атанасије је подсетио да ову рану не треба затварати и крити него је држати отворену да што више осетимо њен бол. Бол душе за Косовом и Метохијом је бол који треба неговати и што јаче осећати, тако ћемо бити свеснији вредности Косова и Метохије за наше постојање и више ћемо се ангажовати да их одбранимо. Подсетивши верне да се ове године навршава 700 година од рођења Цара Душана, оснивача манастира Светих Архангела позвао је све да клекнемо на колена и замолимо Светог Цара и остале свете наше претке да нам опросте што нисмо кадри да сачувамо оно што су они трудом стекли и нама предали и да нам помогну својим молитвама да се и ми усправимо, охрабримо и да одбранимо то што непријатељи настоје да нам отму.

На крају беседе Његово Преосвештенство Епископ Атанасије изразио је жељу да сваки Србин у отаџбини и расејању дође у овај свети манастир и својим прстима додирне сваки његов камен - то би помогло да се он никад не претвори у апстрактну именицу него да остане жива стварност, а као примере на које се треба угледати истакао је монашко братство и Преосвећеног владику Артемија. Епископ Атанасије се својим сарадницима после славског свечаног ручка упутио у Пећку Патријаршију.