Слава манастира Светог Пантелејмона у селу Лепчинце

Слава манастира Светог Пантелејмона у селу Лепчинце
Слава манастира Светог Пантелејмона у селу Лепчинце
Слава манастира Светог Пантелејмона у селу Лепчинце
Слава манастира Светог Пантелејмона у селу Лепчинце

Празник Светог великомученика Пантелејмона прослављен у манастиру посвећеном том великом Божјем угоднику у селу Лепчинце код Врања

Свештено место у селу Лепчинце код Врања од давнина је познато и као место многобројних исцељења болести и тегоба народних. Празнична радост у древној светињи, у којој се налазе чудотворне иконе и мошти многих светитеља, почела је 8. августа 2019.године бденијем уочи празника које је служио Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, уз саслужење протојереја-ставрофора Станисава Петрушевића, јереја Срђана Ристића и ђакона Мицка Мицковића. 

Појале су монахиње из манастира Светог Стефана у Горњем Жапском и манастира Светог Пантелејмона.

После читања Јеванђеља на јутарњој служби, Епископ је помазивао освећеним јелејем присутне свештенике, монаштво и вернике. 

На дан празника, 9. августа 2019. године, у порти манастира свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије. Саслуживало је свештенство Епархије. Свету Литургију су појањем, осим монахиња из Епархије врањске, пратили и благочестиви верници од којих су се многи причестили.

Поред многобројног верног народа Литургији су присуствовали председник Скупштине града Врања г. Ненад Тричковић са сарадницима, градска већница за културу и верске заједнице гђа Зорица Јовић, заменик команданта 4.бригаде Копнене војске пуковник Слађан Стаменковић са сарадницима, христољубива Војска, представници институција, удружења и организација.

У надахнутој беседи, епископ Пахомије је подсетио присутни народ на живот и дела целебника Пантелејмона, истичући његову велику ревност на путу ка Господу, али и велику пожртвованост и љубав према ближњима: -Сви треба да следимо пример Светог Пантелејмона, ревнујући, дакле, не само за своје већ и за спасење ближњих својих, односно учествујући у спасењу ближњих својих и ми се спасавамо. Нетражимо Царство небеско на земљи, већ се трудимо да испуњавамо заповести Божје, а искуство показује да, искајући Царство небеско, придодаће нам се и све оно што нам је потребно у овом животу. 

По завршетку свете Литургије, уследила је литија, на чијем челу је била христољубива Војска са крстом и иконама, свештенство и монаштво Епархије. Дошавши пред улаз у храм, завршетком литије, епископ Пахомије је извршио чин благосиљања колача и кољива коју су за ову прилику припремили монахиња Јелена, настојатељница манастира у Лепчинцу, и овогодишњи кумови славе: господа  Вук Ерцег, Милан Митић и Игор Стоиљковић са породицама.

Извор: Епархија врањска