Слава манастира Светог првомученика и архиђакона Стефана у Епархији врањској

Владика''Када су Јевреји камењен убили Светог Стефана, оставили су његово тело псима. Тако је тело Христовог Првомученика лежало два дана и ноћи. Онда дође Гамалил, потајни Христов ученик и учитељ апостола Павла, и однесе тело архиђакона Стефана на своје имање у Кафаргамалу и ту га погребе у једној пећини. Ту је сахранио и пријатеља Никодима који је умро плачући над Стефаном и свога крштенога сина Авива; ту је сахрањен и Гамалил. Нико није знао где је гроб Светог Стефана. А онда, 415. године, Гамалил се три пута у сну јави кафаргамалском свештенику Лукијану и каза му где су њих четворица сахрањени. Тада су мошти Светог Стефана пренете на Сион, а затим у Цариград. Многа исцељења су се догодила од њих.''
(из житија Светог првомученика и архиђакона Стефана)

Празник преноса моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана свечано је прослављен у Епархији врањској служењем Светих литургија у парохијским храмовима и манастирима.

Најсвечаније је било у манастиру Светог првомученика и архиђакона Стефана у Горњем Жапском, Врање. Свети Архијерејску литургију, у присуству великог броја верника, служио је Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије уз саслужење свештенства Епархије врањске. Као и увек до сада, сестринство манастира на челу са Игуманијом Јефремијом, било је и ове године добар домаћин великом броју верника из Врања и околине, који су посетили овај манастир.

По завршетку Свете Литургије, извршен је опход око манастирске цркве, а потом је Епископ Пахомије извршио резање славског колача. С обзиром да је манастир коначно решио свој вишегодишњи проблем водоснабдевања, добротворима који су помогли у решавању овог животног питања манастира (припадницима Жандармерије и Управнику окружног затвора из Врања господину Дејану Костићу), Епископ Пахомије уручио је Архијерејске грамате.

У својој беседи изреченој присутнима, Епископ Пахомије је подсетио све на житије Светог првомученика и архиђакона Стефана уз поуку из данашњег Јеванђеља о Господару, винограду и виноградарима. На крају своје беседе, Епископ Пахомије похвалио је Игуманију Јефремију и њено сестринство у вишегодишњим напорима за обнову и унапређење овог манастира, а добротворима се захвалио на пруженој помоћи манастиру.

Епископ Пахомије, са свештенством и монаштвом Епархије врањске, посебну бригу у свом раду посвећује лицима са посебним потребама, а то су пре све оболели од мултиплесклерозе, параплегије, лица оштећеног слуха и вида, као и социјално угроженим породицама, а целокупна активност се реализује преко Добротворног фонда СПЦ ''Човекољубље'' Одбора у Врању. С обзиром да су данашњој манастирској слави, присуствовали чланови удружења параплегичара из Врања, замолили су Епископа Пахомија да изврши освећење њиховог новог возила које је прилагођено њиховим потребама и помоћу кога они посећују све цркве и манастире у врањском крају. Епископ Пахомије је са задовољством удовољио њиховој молби и извршио освећење возила.

Данашња манастирска слава завршена је трпезом љубави за све присутне.

Извор: Епархија врањска