Слава манастира Трескавца

Слава манастира Трескавца
Слава манастира Трескавца
Слава манастира Трескавца
Слава манастира Трескавца

У Светоархангелском манастиру Трескавцу, на празник Чуда Светог архангела Михаила, 19/6. септембра 2017. године, прослављена је манастирска слава. Свету архијерејску Литургију служили су Преосвећена господа Епископи бихаћко-петровачки Сергије и полошко-кумановски Јоаким.

Саслуживали су архимандрити Стефан из манастира Велика Ремета и Серафим из манастира Рмањ, игуман Василије из манастира Клисине, као и више свештеника Епархије бихаћко-петровачке и других епархија у присуству вјерног народа и гостију из других крајева.

Ово је била прва канонска посјета новоустоличеног Епископа бихаћко-петровачког Сергија који је уочи манастирске славе дошао да под сводовима ове свете обитељи дочека дан покровитеља свештене обитељи у Трескавцу.

У току Божанствене Литургије благословом владике Сергија народу се бесједом обратио епископ Јоаким истакавши значај Светог архистратига Михаила и свих Сила Бестјелесних.

Молитвено саборовање је продужено за трпезом љубави која је приправљена за све госте манастира. Епископ Сергије се бираним ријечима у току трпезе обратио игуману ове свете обитељи, свештенству, монаштву и вјерном народу окупљеном овом приликом око својих Епископа и свештенства.

Владика је посебно топло, домаћински и братски захвалио епископу Јоакиму на посјети и истакао како је ово прва посјета неког Епископа овој епископији након његовог устоличења. На молитвено сјећање у име свих сабраних епископ Сергије је драгом госту, епископу Јоакиму, подарио архијерејску панагију и замолио га да нас се сјећа у својим молитвама.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка