Слава манастира Жича

Слава манастира Жича
Слава манастира Жича
Слава манастира Жича
Слава манастира Жича

Манастир Жича, прво седиште Српске Архиепископије, 21. маја 2015. године прославио је храмовну славу, Вазнесење Господње, светим Евхаристијским сабрањем у древној светињи, којим је началствовао Епископ западноамерички г. Максим.

Саслуживали су Преосвећена господа Епископи жички Јустин и умировљени захумско-херцеговачки Атанасије, као и архимандрит Тихон, игуман студенички, свештеници и свештеномонаси Епархије жичке. У цркви Светог Спаса сабрао се многобројни верни народ из целе Епархије, као и гошће монахиње из манастира Ћелије Пиперске (Црна Гора), Ковиљ код Ивањице и Никоље Овчарско-кабларско, које је са радошћу дочекала игуманија Јелена и жичко сестринство. У току светог богослужења Епископ жички Јустин рукоположиоо је ђакона Бојана Сујића из Рашке у чин свештеника.

Беседом поводом великог празника обратио се владика Максим рекавши: -Данас сабрани у овом храму прослављамо празник узношења Христовог и нашег са Њим у сама недра Божанства јер је Христос равночастан Богу Оцу, Онај Који је исте части и истог божанства са Оцем, са чије десне стране седи у слави Његовој. Овај празник јесте, као и сваки други празник у нашој Православној Цркви, премошћење, спајање раздвојеног, премошћавање свих јазова. Тако да данас у Јеванђељу слушамо о Христовом обедовању са апостолима и Његово обећање да ће Дух Свети доћи и бити са апостолима да испуњује Његово привидно одсуство. Зашто се Христос вазнео и где је Христос сада, питали су се први хришћани? Истовремено, одговор су налазили у свом богослужењу у којем су прослављали Њега, као оног Који седи са десне стране Оца. То је темељ нашег богослужења и нашег празновања“. Владика је још додао: „Христос је постао невидљив да га не би изгубили. Вазнео се да га апостоли и уопште, сви хришћани не би тражили и погађали где је. Да не би говорили ево га овде или ено га тамо. Насупрот томе, Он остави Духа Утешитеља који на спасоносан и реалан начин оприсутњује Христа и чини Га да буде са нама свагда и увек“.

Након свечане Литије око храма, славски колач преломио је владика Атанасије, сабравши око себе мноштво деце у заједничкој радости свечаног празновања.

Извор: Епархија жичка