Слава манастра Рмањ

Манастир Рмањ, Светог Оца Николаја Чудотворца, у Мартин Броду, покрај ријеке Унца у кањону Уне, прославља данас своју Крсну славу. Ктитор манастира по предању Катарина Бранковић, кћи Деспота Ђурђа Бранковића, данас се радује са братијом свога манастира који ево већ након повратка и обнове 12. година поново пали свијећу своје Крсне славе и тако продужава живот ове свете Обитељи око 556 година.

Ове године Свети Никола нам је забијелио како сам манастир тако и сву околину Мартин Брода и то у свòм своме сјају показујући своје чари и љепоте али и своју силу и снагу. Снијег на све стране, бијеле пахуље освијетљавају чистотом своје бијелине све око манастира, показују нам на тварни начин бијелину небеског Јерусалима. Каква ли је слава твоја тек у Цараству Небеском Јерусалиме?

Свечаним вечерњим Богослужењем уочи празника почело je славље Светог Николаја. На сами дан празника, братија је пуним срцем хтјела дочекати своје госте, међу првима Његово Преосвештенство Епископа бихаћко-петровачког Господина Хризостома, али снијежна олуја то на жалост није дозволила. У раним часовима, владика је обавјестио братију да није у могућности доћи на славу манастира због великих сњежних падавина и пожелио срећну славу братији манастира. Но, Светом Литургијом почело је и евхаристијско славље, на којој је ипак, хвала Богу било неколицина мјештана и дјеце са вјеронауке. Једно је битно рећи, да је на свету Литургију стигла и наша вјерна мајка Душанка, која се пробијала са вјером у Бога кроз сњежну мећаву пјешке из села Палучака удаљена око 6 км хода, да дође и подјели Литугијско славље са братијом манастира. Њена вјера нас охрабрује, њена жртва нас учвршћује, она својом вјером показује неизбрисиви примјер снажне вјере и жртве зарад вјере у Бога. Пјешачи ево, већ десетак година, долазећи у ову свету Обитељ, да се сједини на светој Литургији са Живим и Истинитим Богом нашим Исусом Христом. Нека јој буде на спасење!

На свечаној трпези љубави, братија је упаливши свијећу и отпојавши тропар светом Николају угостила своје госте који су били у могућности доћи на славу, а онима који су хтјели доћи, а нису могли због сњежног невремена, пожелила дуг живот, здравље и свако добро од Господа и Светог Оца Николаја Мирликијског Чудотворца.

Свима који данас славе Светог Николаја братија манастира Рмња, архимандрит Серафим Кужић, настојатељ и игуман Сергије Карановић, желе СРЕЋНУ И БОГОМБЛАГОСЛОВЕНУ КРСНУ СЛАВУ!

НА МНОГАЈА ЉЕТА!

Братија манастира Рмња

Извор: Епархија бихаћко-петровачка