Слава на Централној Обали

У недељу 18. Априла 2010 КСС "Св. Марија Египћанка" при мисионарској парохији Сабора Српских Светитеља на Централној Обали Прославило је своју заштитницу. Св. Архијерејску литургију служио је Његово Просвештенство Епископ аустралијско-новозеландски Г. Иринеј уз саслужење протонамесника о.Станише Остојића и протођакона о.Саше Чолића. Света Литургија је служена у адаптираној цркви мисионарског подручја "Сабор Српских Светитеља" на Централној Обали (Central Coast) недалеко од града Сиднеја.

Певницу је предводила протиница Марија Ђурашиновић из Блектауна. По устаљеној традицији светом богослужењу, а касније и славском ручку присуствовали су локални парохијани као и велики број верника из оближњих сиднејских парохија.

Овогодишњу славарку сестру Ђуку Бојанић ни поодмакле године нису спречиле да као добра домађица и дугогодишЊа чланица КСС припреми славско знамење. Након Св. Литургије и благосиљања славског знамења прешло се недалеко у изнајмљену салу која је била премала да прими све пристигле госте. По благослову славске трпезе од стране Еп. Иринеја, наступао је оркестар Стојана Ловрића са бираним националним и родољубивим песмама.

Гостима се обратио са својим далекопознатим говорничким даром председник Г. Милан Бабић и посебно се захвалио се Њ. Преосвештенству Еп. Иринеју, о. Станиши и Протођакону Саши. По речима Г. Бабића "да је Епископ имао много пречих послова, већих парохија и заједница које је данас могао посетити али ипак нашао за сходно да дође овде међу нас, једну од најмаљих заједница и буде наш драги гост и хвала му на томе". Господин Бабић такође се захвалио делегатима црквено-школских општина Св. Ђорђе-Кабрамата, Св. Никола-Блектаун, Св. Наум Охридски-Њукасл, Св. Стефан-Рути Хил, представницима националних и спортских Организација, Хокстон Парк и Бонириг.

Након Г. Бабића гостима се обратио о. Станиша Остојић који се захвалио Епископу Иринеју на указаном повереЊу да привремено администрира дотичном парохијом као и верном народу који га је топло примио.

У завршном говору Епископ Иринеј још једном је поздравио све присутне и наговестио на један бољи период у животу ове парохије.

Потом су својим изванредним сплетовима игара наступале Фолклорне групе из Српског Спортског Клуба Бонириг, ЦШО Блектаун И ЦШО Кабрамата. ОдушељеЊе локалних парохијана као и гостију а поготову код наших најмлађих није се могло сакрити.

Сестре КСС захвалиле су се свим гостима на присуству, и са Гђом Надом Радмановић славарком за идућу годину, позвале да се поново окупимо да кроз молитву и духовну радост прославимо Њихову крсну славу.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска