Слава општине Обреновац

На прве Тројице - Празника силаска Светог Духа на апостоле, посебно свечано било је у Обреновцу - центру Архијерејског намесништва посавског Православне Епархије ваљевске. Наиме, први дан Духова је слава Општине Обреновац и цркве Силаска Светог Духа на апостоле, коју је овај храм прославио 142 пут. Тим поводом, Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслужење осморице свештеника и тројице ђакона.

По устаљеном обичају и традицији свечана славска литија је прошла централним градским улицама. У центру града је пререзан славски колач Општинске управе, а Преосвећени Епископ Милутин је, том приликом, председнику Општине Обреновац, г. Жељку Јоветићу, његовим сарадницима и општинском руководству, пожелео срећну славу, много успеха у даљем раду и да их рука Божја води у управљању општином чији народ им је указао своје поверење. Мноштво народа узело је учешћа у овом за Обреновац веома свечаном чину, а Господ је благословио да лепо време испрати литијску поворку којом се од Свевишњега проси благослов за напредак и благостање. Литија је настављена главном улицом све до обреновачког храма, где је пререзан и славски колач ове светиње.

У својој беседи, Преосвећени Епископ Милутин је говорио о величанствености празника Оца, Сина и Духа Светога, нагласивши да увек својим духовним очима треба да гледамо Христово Васкрсење - празник победе смрти, а сећајући се празника Вазнесења да свагда знамо да је Христос Богочовек сео са десне стране Силе небеске. „Човек бити - то је велика тајна и лепота, јер човек је само нешто мало мање од анђела. Али, зато, Христовим узласком у небески свет, човек је постао мало божанство. Овај празник говори да је човек створен од тела и да је Бог у њега утиснуо живу душу, која, само Богом потпуно бесмртна, прелази границе смрти и ововременог и улази у место које ум људски не може да појми. Душа људска умире једино ако живи без Христа, јер је само без Њега све туга, смрт и умирање. Ми смо царски синови, синови Оца, Сина и Духа Светога, и зато пазимо да тела наша буду чувари Духа Светога. Потрудимо се да га молитвом, постом, праштањем и свим врлинама хришћанским уселимо у нас. Испуњавајмо то и даље и сачуваћемо га у нама. Када будемо затворили своје очи, у часу телесне смрти, ако будемо прави хришћани, са Духом Светим у нама, искорачићемо из времена у вечност и вечно живети са Богом. Слава Богу што је тако дао!", нагласио је Владика Милутин честитајући славу свештенству храма, руководству Општине Обреновац и свим православним верницима.

Уследила је свечана славска трпеза на којој се угледним званицама обратио председник Општине Обреновац који је, приметивши да празнични дани не наликују осталим данима, пожелео да и остатак године проведемо управо у оном духу толеранције и разумевања који владају на дан празновања градске славе.

Осврнувши се на овогодишње пролећно заседање Светог Архијерејског Сабора СПЦ, одржано крајем априла и почетком маја, Преосвећени Епископ Милутин је још једном искористио прилику да Обреновчанима укаже на част коју Ваљевска Епархија има чињеницом да је на њему, једногласном одлуком свих архијереја, донета одлука да се у календар Светих Православне помесне Цркве упише име Светог Оца Јустина Ћелијског, те да је тако Ваљевска Епархија изнедрила још једног светитеља који ће се молити и заступати нас пред престолом Свевишњега.

Свечаности у Обреновцу, поред општинског руководства, представника свих важнијих институција и установа, присуствовао је и председник Оптине Уб, господин Владислав Крсмановић, руководство ТЕ „Никола Тесла" Обреновац, на челу са генералним директором господином Петром Кнежевићем, и бројне друге угледне званице и гости. Празнична радост, овом приликом, била је умножена и информацијом да ће у наредном периоду, ако Бог да, изградња новог обреновачког храма, посвећеног Сабору Српских Светитеља, бити интензивирана, на духовну радост и корист свих оних који цркве походе, Богу се моле и прослављају Свесвето име Оца, Сина и Духа Светога.

Александар Максимовић

Инфо-служба Православне Епархије ваљевске