Слава параклиса Богословског факултета у Београду

Слава параклиса Богословског факултета у Београду
Слава параклиса Богословског факултета у Београду
Слава параклиса Богословског факултета у Београду
Слава параклиса Богословског факултета у Београду

Празнични спомен Светог апостола и еванђелиста Јована Богослова, који је слава параклиса Православног богословског факултета Универзитета у Београду, свечано је литургијски прослављен 9. октобра 2017. године.

Торжествена прослава започета је у навечерје празника служењем вишечасовног свеноћног бденија. На дан славе савршена је света Литургија, којом је началствовао декан Факултета протопрезвитер-ставрофор др Предраг Пузовић, уз саслужење више свештеника и ђакона, као и активно учешће сабраних студената, професора и бројних гостију.

Литургијску беседу је, одмах после прочитаног еванђелског одељка, произнео продекан протопрезвитер-ставрофор др Драгомир Сандо, указујући тим поводом на особити значај празничног спомена, позивајући све присутне на следовање примеру личног сведочења и богословске делатности у Цркви Апостола љубави, богомудрог Јована, и напослетку истичући неопходност очувања и унапређења црквене и богословске димензије просвете.

Божанственој Литургији су, између осталог, присуствовали Епископ крушевачки др Давид, амбасадор Републике Грчке у Републици Србији г. Илиас Илиадис и група студената и професора Теолошког факултета Универзитета у Берну (Швајцарска).

После благосиљања кољива и ломљења славскога колача, продекан протопрезвитер-ставрофор др Драгомир Сандо упутио је срдачне честитке свим студентима и професорима поводом славе факултетске капеле.

Коначно, истог дана у параклису Светог апостола и еванђелиста Јована Богослова, према устаљеном и благословеном обичају, у наставку вечерњег последовања служена је заупокојена панихида (парастос) у спомен свих уснулих у Господу оснивача, ктитора, приложника, добротвора, професора и студената Православног богословског факултета у Београду као највишег богословско-академског и свештеног училишта наше помесне Цркве.

Извор: http://bfspc.bg.ac.rs